Bil og hund – tilvenning og sikkerhet for valp og voksne hunder

Spread the love

Bil og hund – tilvenning og sikkerhet for valp og voksne hunderDyr trenger tilvenning til nye omgivelser. Nye situasjoner kan bidra til redsel og nervøsitet og man må gjennomføre tilvenningen i små doser til dyrene er komfortable med alt det nye. Likeså med bilkjøring med hund. Her bør man starte tidlig og ta det i små doser. Valpen er særdeles utsatt da alle sanseorganer ikke er ferdig utviklet enda og kan bidra til kvalme og ubehag. En dårlig opplevelse kan være alt som skal til for et varig problemområde.

Hvordan skal man gjøre alt dette i praksis, bil og hund –  tilvenning og sikkerhet for valpen og voksne hunder. Hensikten med artikkelen er å gi en liten innføring i temaet.

Artikkelen inneholder onfromasjon om produkter som er lenket mot noen nettbutikker som selger relevant utstyr. Følger du som leser noen av disse lenkene ,vil jeg motta en godtgjørelse fra nettbutikken. Denne godtgjøreslen vi bli brukt til drfit av nettsiden. Du som leser og evt kunde i nettbutikken betaler ingenting ekstra ved en eventuell handel i nettbutikken du kommer til.

Tilvenning til biltransport – en øvelse i bygging av tillit.

I henhold til norsk lovverk er det ikke noen lover som forbyr løs hund i bil. Derimot er det i Veitrafikklovens Paragraf 3 beskrevet krav til sikring av generell last som medfører at alle hunder skal sikres når de transporteres i bil. Jeg har tidligere skrevet litt om utstyr man burde ha på plass før valpen flyttet inn. Noe av dette utstyret gjelder sikring av hund i bilen. Valget står da egentlig mellom to ting; hundebur eller sikkerhetsbelte for hund.

sikkerhetssele for hund

Uansett hvilken av disse to sikringsmetodene man velger, kreves det en periode med tilvenning. Hundeburet er en super ting så lenge man gjør tilvenningen riktig, og ikke bruker buret som et oppholdsted i hverdagen når man selv ikke er hjemme. Det er ikke bare hive valpen eller den voksne hunden inn i et bur for så å smelle døra igjen.

Ved tilvenningen til bur kan man lage en lun og koselig hule for valpen inne i buret. La døren stå åpen. Legg et godt og mykt pledd/matte inn i buret som ikke sklir (anti-slide mat). Legg også inn kosedyr og evt en t-skjorte/kles-plagg fra en i familien slik at det er en «trygg» lukt der inne. Husk at nesen til en hund består av mellom 70 til 220 millioner luktceller (avhengig av rase), mot menneskets 5-20 millioner og er det primære sanseorganet til hunden (Wikipedia, sist redigert 25. jan. 2020 kl. 23:54).

Avhengig av burtypen kan du også legge et tynt teppe rundt buret slik at valpen får litt privatliv.  Det er godt å kunne trekke seg tilbake i sitt eget hi, når det blir for mange inntrykk. Etter hvert tar man med buret ut i bilen og lar det stå der en liten stund med døren påen slik at hunden blir vant til de nye omgivelsene. Start med noen minutter til og begynne med, for så å øke etter hvert.

Når hunden er trygg på dette, start med korte kjøreturer og øk lengden etterhvert. La hunde/valpen), hvis mulig, få en sjanse til å oppholde seg høyt i bilen. Da kan den se omgivelsene sine og kan forhindre reisesyke. Dette kan imidlertid være en utfordring hvis man bruker bilbur som sikring av hunden. Blir hunden bilsyk kan man kjøpe reisesyketabletter til din firbeinte venn slik at turen også blir ok for den.

Er hunden nervøs, finnes det beroliggende midler som kan sprayes i området der hunden skal være, som halsbånd eller dryppes i drikkevannet slik at hunden blir beroliget. Disse midlene inneholder naturlige hormoner som ikke er farlige for hunden. Et av disse er Adaptil, et annet et er Zyklene som er et forsupplement. Man kan kjøpe disse produktene hos veterinær eller i godt utstyrte dyrebutikker

Når hunden blir vant til lengre turer er det viktig å stanse for pauser med jevne mellomrom, minimum hver sjette time (sjekke dette tallet). Vi stanser minimum hver andre time på våre langturer.

Finner man ikke et riktig bur kan bruk av en sikkerhetssele for hunden være et alternativ. Tilvenning til bruk av sele i bil kan gjøre på samme måte som for bur, en gradvis tilnærming. Men bruk av sele bør egentlig fungere ganske greit ,da man til vanlig benytter sele og bånd når man går tur med hunden.

Bur og sikkerhetsbelte for hund i bil

Det finnes forskjellige type hundebur. Noen er egnet for biltransport, andre er egnet for transport med fly, og noen er egnet til opphold under hundeutstillinger, hundesport og oppdrett.

Til bilbruk skal man benytte solide bur av metall(aluminium) som er beregnet for denne type transport. Bur som kan klappes sammen skal ikke benyttes under biltransport, da det kan kollapse under et biluhell og være til store fare for andre i bilen og hunden selv. Utstyrsleverandørene, Trixie, 4Pets Products og  VarioCage har gode bur og et godt utvalg.

Aluminiumbur for hund

En løs hund i bil blir mange ganger tyngre ved stor oppbremsing. Tar man et eksempel pået normalt nettbrett vil dette få en kraft tilsvarende 24 kilo ved bråstopp fra 50 km/t. Fra 70 km/t øker kraften til hele 36 kilo, mens bråstopp fra 100 km/t vil tilsvare en kraft på hele 96 kilo( Motor, sist oppdatert 21.12.2018). Vår lille Nemi veier 6 kg og med en fart på 90 km/t , som f.eks. på motoreveien, vil hun tilsvare en kraft på hele 800 kilo ved en bråstopp! Man må ta sikring på alvor!

Plasseringen av buret har en del å si. Det beste og sikreste er å plassere buret i bagasjerommet. Her er det vanlig at alle biler er utstyrt med sterke festepunkter for sikirng av last. Da kan man selvfølgelig også bruke disse tilsikring av bur. Går ikke dette og hunden ikke er for stor finnes det bur som er spesiallaget for å sikres i baksete eller kan plasseres i fotbrønnen på sete foran. Noen av disse burene har mullighet for festing med ISO-FIX, slik som barnesete i bilen.

Velger man en sikkerhetssele slik som denne fra Kleinmetall istedenfor bur til hunden sin, er det også et bra alternativ for sikring av hunden. Slike seler festes enkelt fast i sikkerhetsbelte i bilen. Da vil hunden være godt sikret ved en kollisjon eller bråstopp. Vær nøye med tilpasningen av selen slik at den fungerer etter hensikten. Vær også oppmerksom på at man tar hensyn til avstand mellom hunden og sete foran slik at hunden ikke kollidere med setet foran ved en bråtstopp.

La hunden bli igjen i bilen – er det en lurt?

Hvis man er på tur og stopper, hva gjør man hvis hunden må være igjen i bilen alene og er det lurt? I utgangspunktet er det ikke greit å la den være igjen i bilen. Hvis man er helt nødt, ta følgende hensyn som et minimum :

 • Sørg for lufting. En liten åpning av vindene på hver side av bilen for tilgang på frsik luft
 • Vann. Sørg for at den har tilgjengelig friskt vann
 • Sørg for skygge. Finnes de ikke naturlig skygge, skaff deg «teppe» som er laget til nettopp dette
 • Tid. Vær kun vekke fra hunden i en kortest mulig tidsperiode

Husk at det er lett å knuse vinduer og komme seg inn i bilen. Da kan det hende hunden er borte når du kommer tilbake til bilen. Begynner det å brenne i bilen mens du er borte, har ikke hunden noen mulighet til å komme seg ut.

Har du sørget for at du har vennet hunden gradvis til å være i bilen og den føler seg trygg, i bur eller uten bur, går det fint å la hunden være igjen i bilen, men da for en meget kort periode.

solbeskyttelse for hund

 

None produsenter tilbyr reflekterende teppe for beskyttelse mot solen.

Hva sier norsk lov – er det påbudt med sikring av hund

I Veitrafikkloven står det ingenting om at det er forbudt med løs hund i bil.  Men den sier noe om sikring av last og løse gjenstander, og dermed også en hund som ikke er sikret.

Veitrafikklovens §3 sier at: «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».

Bryter man denne lovparagrafen kan man altså bli bli bøtelagt. En løs hund blir regnet innunder paragrafen siden den ikke er sikret.

Loven om Dyrevelferd

Videre beskriver de følgende lover og veiledere om hvordan man skal behandle dyr. Dette er aktuellt ift bruk av bur, seler og opphold i bil og bør leses av alle som har hunder og andre dyr;

Jeg anbefaler på sterkeste og se igjennom denne informasjonen.

Hva slags annet utstyr trenger man

Avhengig av størrelsen på hunden og hvor enkelt det er å komme inn i bilen kan det være nødvendig med en hunderampe for å lette prosessen. For å spare bilen uansett om man har liten eller stor hund er det lurt å investere i en støtfangerbeskyttelse. Denne vil også beskytte bilen ved inn og utlasting av andre ting fra bagasjerommet.

I buret er det smart å legge en myk pute/pledd som ikke sklir som f.eks koseputen eller liknende. Hunden ligger mykt og godt og sklir ikke frem og tilbake i buret. Denne kan også brukes i baksetet hvis man har sikkerhetssele på hunden.

Vider må man ha mat og vannskål med seg. Kjøp en matskål og vannskål som er stødig og søler minst mulig.

Vi har feste en setebeskyttelse i baksetet på bilen vår. Dette beskytter bilsetet fra skitt, støv og pels fra Nemi og gjør det enklere å holde bilen ren. Setebeskyttelsen kjøpe vi faktisk på Biltema. Den er rimleig og den er veldig bra..

Noen tanker til slutt

Går det an å sikre hunder eller dyr godt nok under biltransport, uten at det går på bekostning av komfort og lommebok? Svaret er etter min mening et klart ja. Lovverket samt veiledninger fra Mattilsynet gir viktig veiledning på disse områdene. Det er  et utalla v butikker som selger utstyr som sikrer og beskytter ved biltransport. Bruk tid på å finne riktig utstyr.

Sikker biltransport av hund

Hunder er levende vesener og trenger tilpassede omgivelser når de skal bli med på biltur. Varme, vann og mat samt rsiesyke er noen faktorer man må tenke på. Videre er det viktig å bruke godkjente produkter for å sikre hunden og passasjerer i bilen. Uten god nok styrke risikerer man prosjektiler som flyr rundt i bilen ved bråstans eller kollisjon. Sikkerhetsutstyret koster lite ift konsekvenser av et trafikkuhell.

Sørg for å bruke god tid til tilvenningen ved bilkjøringen. Da blir hele opplevelsen for både hunder og mennesker så utrolig mye bedre

24 kommentarer om “Bil og hund – tilvenning og sikkerhet for valp og voksne hunder”

 1. Thank you for this article about car and dog. I really hope a lot of people see this! I see people all the time basically letting their dogs drive their car. When I see the dog in the drivers lap it makes me very nervous. It’s amazing to me that there isn’t more news about people getting in to accidents due to letting their dogs just roam free in the vehicle. Again, I really hope many people see this article. 

  Svar
  • Thank you Russ for your comment. I appreciate your words and hope that more people take the security more seriously while driving with their pets in the car, kind regards Roy.

   Svar
 2. Hello there! Thanks alot for sharing this awesome article with me,I really hope most people come across this awesome article, because I really hope a lot of people see this! I see people all the time basically letting their dogs drive their car. When I see the dog in the drivers lap it makes me very nervous. It is amazing to me that have not had any accidental issues

  thanks a lot 

  Svar
 3. Enjoyed your picture driving the vehicle. They take on such people-like appearances.  Your article is a great reminder that making your pet a good travelling buddy needs to be done in small steps.  The trust you earn from your pet makes him easier to take care of when travelling, and in the event of an emergency should help make getting your pet safely situated easier.  The suggestions for good cages for safe travel that are secured is essential as well  All in all someone would find this a good article to read and learn from when considering travelling with their pet.  The safety and slow introduction of travel is important for all pets. Thanks, Sami

  Svar
  • Hello Sami and thank you for the kind comment. Providing for your dog’s well-being and confidence is for sure the ley factor in a successful dog-owner relationship. It needs to be a continuous process as we encounter different situations and challenges each day.

   I am following up this article with a part 2 with a review of a couple of dog crates and safety harnesses suitable for travelling with a dog in your car.

   – Roy –

   Svar
 4. Helo Dear, I so much agree with you, making additions or changes in small doses until the animals are comfortable with everything new is a nice option, it will help to gradually build the dogs confidence. Puppies are indeed vulnerable.

  When I started going outing with my dog in the car, I actually started with short journey and gradually incresed the length as time goes on whuch was very helpful.

  Svar
  • Thank you for your comment and for sharing your own experiences about making your dog familiar with new surroundings and situations. 

   – Roy –

   Svar
 5. Hello there, thanks a lot for sharing this wonderful piece of information here with us. I must say i really did enjoyed going through your article about cars and dogs. I really do think a lot of people are not security conscious enough as i see a lot of people allow their dogs cause distraction to them while driving, people really need to go through this article to be aware and do the right thing. Thanks for sharing this

  Svar
  • Thank you for the kind comment and you are welcome! The topic is very important and will be followed up with a part-2, which I am currently working on.

   – Roy – 

   Svar
 6. Tremendous article on car and dog…I must say that its necessary at àny point in time to take care and absolute precaution when driving with our dogs by our sides as no caution could lead to an accident..so its necessary we take all the precautions given here to drive with absolute concentration form these tips….
  Hope you get used to be driving safe..

  Svar
  • Thank you for the kind comment! I t is highly appreciated. Securing our dogs are essential to safety for all, for sure.

   – Roy – 

   Svar
 7. Hello there, a wonderful article on » dogs and car».

  Dogs are living being and it is advisable to care for the safety of your dog during transportation. Most dog owners do not follow the guidelines on how to transport a dog properly and I wish every dog owner will see this and learn. 

  Thanks.

  Svar
  • Hi, Thank you for your kind comment. It is highly appreciated. I am working on part 2 of the article at the moment, doing a review of a couple of car crates for dogs and a couple of safety harnesses for dogs.

   – Roy –

   Svar
 8. Hey

  It true that cats and dogs are living creatures with their own needs and requirements. I feel sad whenever I see or people leaving their dogs in their cars for long periods of time. I know that there are some shops/locations where we cannot bring pets, but that’s no reason to leave them alone in the car!

  I believe its better to just keep them at home since I’m sure they would prefer it as well.
  Thanks for posting such useful information. 

  With regards,

  Faiz

  Svar
  • Thank you for your comment. I think your suggestion to leave your dog at home instead is a good proposal.

   Svar
 9. Veldig informativ og god artikkel om sikring av hund i bil og tilvenning til bil. Det er ikke alle som er like flinke til å sikre den dyrebare lasten sin. Jeg holder en knapp på buret. Å la hunden være igjen i bilen er det mange som gjør når de skal handle og ikke kan ta hunden med seg inn. Det er jo forståelig. Men å la hunden være igjen i bilen over lengre tid uten tilsyn eller de rådene du nevner er ikke bra. 

  Svar
  • Takk Hilde for hyggelig kommentar til innlegget. Jeg holder også en knapp på bur som det beste alternativet.

   Svar
 10. Great article Roy. Unfortunately, I’ve seen a number of idiots throwing the dog in the trailer, making the poor animal struggle to keep its balance. I also know a case when a dog lost his life because the stupid owners left him in the car without ventilation. I like the part of your article where you point out ways to make the dogs life easier in the car. Every dog owner should read this post.  

  Nektarios

  Svar
  • Thank you for your kind comment! It is easy for people to think that the dog will take care of itself, and not consider that the car quickly can become like an oven without fresh air and some shadow.

   Svar
 11. Hi Roy,

  Thank you for sharing this useful article! I just adopted a puppy a few days ago. I do travel a lot and don’t want to leave him alone in the house. This article will help me educate my puppy to get used to my car. I went to the veterinary,, and on the road, he threw up, and it was not fun to clean. How can I avoid this next time? Should I give him pills against sickness?

  I still don’t have any cage, but I will buy one very soon. The Bilbur Pyramid seems to be high-quality cages. Are there models for small puppies? Or should I get a big cage right away? My dog will become big in a few months.

  Thank you!

  Svar
  • HI Daniella and thank you for your comment. Congratulations on your new friend:-) I don´t know Bilbur range of cages, but I know that the Swizz made 4Pets Pro and also the Schmidt Premium-Kennel
   are some of the best ones you can get. 

   Ideally, you should get one for your puppy. To get the perfect fit you should measure, height, length, and width of your dog and add 10cm to each measurement. Then you will have the perfect fit for your dog.

   I am doing a review at the moment on 4 cages and 3 harnesses for securing your dog in the car. It will be published by the end of tomorrow.

   Svar
 12. Hey nice article you have there. This article about car and dog is very crucial when it comes to road safety, your thoughts are indeed invaluable, I wished most cars and pet owners come across this article. In my honest opinion anyone who wished to go on a ride with it’s dog, should have the dog sit at the back seat, because must dogs tends to mislead or confuse drivers when at the front, especially the disobedient dogs

  Svar
  • Thank you for your comment. Yes, I agree with you. Disregarding dog safety in the car while driving can be dangerous indeed. Dog owners might end up causing serious injuries to others if they neglect this issue.

   Svar

Legg igjen en kommentar