Hunder og tenner – best mulig tannpleie og munnhygiene

Spread the love

dental-care-dogs

Å møte personer med dårlig ånde er ingen trivelig affære sett fra mine øyne. Det blir ubehagelig å befinne seg i den umiddelbare nærheten av vedkommende. Risikoen for dårlig tilbakemelding fra andre rundt deg er ganske stor siden de fleste ufrivillig vil reagere med et kroppsspråk som er tildels avvisende. Den helsemessige faktoren ved dårlig munnhygiene skal man heller ikke undervurdere, da man risikerer store helsemessige konsekvenser ved dårlig tann- og munnhygiene.

Slik er det også for våre kjære firbeinte venner. Hunder og tenner trenger best mulig tannpleie for at vi skal få lov til å beholde de i familien så lenge som mulig. Rester av mat og godbiter blir sittende igjen på tenner og i munn, slik som det gjør for oss mennesker. Det er vitenskapelig bevist at tannkjøttsykdommer er det mest utbredte helseproblemet for hunder.

Hvordan skal vi bidra til at hundens munnhygiene skal blir best mulig?

Tilvenning til tannpleie

Beaphar-tannkrem-kyllingsmak
Beaphar tannkrem med kyllingsmak

Da Nemi flyttet inn hos oss hadde vi nok mer fokus på andre sider av hundeholdet enn hennes tannhelse. Det var mer fokus på å gjøre henne «stuerein» og at hun spiste riktig enn å lære inn gode rutiner for en best mulig munnhygiene.

Det viktigste rådet jeg kan gi etter å ha hatt hund nå i 6 år er å bruke god tid! Ikke stress når det er tid for hunder og tenner. Det gjør hunden utrygg og stresset, og det blir en dårlig opplevelse for begge parter.  Et annet godt råd er å start så tidlig som mulig med tilvenningen.

Vi har lyst til å dele vår rutine med Nemi og håper den kan være til nytte for andre:

   • Puss 2 ganger om dagen.
   • Bruk god tid. For vår hund betyr det ca. 5 minutter totalt på hele prosessen
   • Lag en god stemning og forventning for hunden. La henne leke litt med tannbørsten før start.
   • Ha noe godt å sitte på for hunden, og ha alt av utstyr til tann- og munnstell gjort klart og innen rekkevidde;
    1. Tannbørste, to hoder, et hode litt stort, det andre hodet litt mindre for å komme bedre til. Tannbørste for barn med myk bust kan også brukes
    2. Fingertannbørste av mikrofiber
    3. Munnskyll eller rense-gel (Cleaning gel) for ytterligere rens og god ånde
    4. et lite tynt håndkle av mikrofiber eller litt gassbind
    5. Godbiter til belønning.

La hunden lukte å gjøre se glitt kjent med utstyret de første gangene. Vi lot Nemi leke med tannbørsten sin til å begynne, med, noe som vi har fortsatt med.

 • La hunden sitte foran deg, ved siden av deg evt mellom benene dine med ryggen til
 • La hundens hode hvile i hånden din og løft forsiktig opp leppene på hhv hver side og begynn å pusse med tannbørsten
 • Sørge for å komme til på hele tannrekken til hunden, men vær tålmodig. De første gangene vil ikke hunden la deg holde på så veldig lenge. Dette endrer seg etterhvert.
 • Etter at tennene er rengjort, prøv å pusse/rengjøre gummene og leppene hennes (myk børste el. et lite håndkle dypet i saltvann.
 • Helt til slutt drypper vi to dråper med FreshBreath Gel på hver siden av munnen hennes. Dette får Nemi til å slikke gel´n i seg slik at det fordeler seg i hele munnhulen.

Hele denne prosessen tar rundt 5 minutter. Avslutt med belønning og bruk godbiter som er bra for hundens tenner og munnhygiene. Ikke glem å holde hunden vekk fra vannskålen inntil 30 minutter etter tannpussen. Da får rengjøringen du nettopp har gjennomført effekt.

Tannbørster og fingerbørster

dobbelthodet tannbørste
dobbelthodet tannbørste

Vi bruker begge deler når vi rengjør munnen til Nemi. Først pusser vi med tannbørste, det største hodet, på samme måte tannlegen lærte oss på barneskolen. Vi sørger for å komme til alle steder vi kan. Der det er litt trangt og vanskelig bytter vi til det lille børstehodet. Ta gjerne en liten pause inniblant slik at det ikke blir for mye av gangen for hunden.

Baksiden av tennene hennes er det vanskelig å nå. Vi prøver med tannbørsten , men ikke alltid med særlig hell. Da prøver vi med fingerbørsten så langt det går.

Fingerbørste er et godt tillegg til tannbørsten. Vi bruker begge deler til Nemi og dette gjør at vi får mekansik fjerning stannstein og urenheter på tenner på vår hund. I flere tilfeller kan kanskje fingerbørste fungere bedre , hvis hunden ikke er fortrolig med en tannbørste.

Tannkrem og Munnskyll

freshbreath gel
freshbreath gel

Det er ikke nødvendig å bruke tannkrem når du pusser tennene til hunden. Det fungere bra uten, men tannkrem med god smak for hunden, f.eks. kyllingsmak, gjør at hunden blir veldig mye mer samarbeidsvillig.

Vi lar hunden vår slikke på tannbørsten som vi har hatt tannkrem på, i et lite minutt før vi starter tannpussen. Da holder hun ut lenger før vi må fylle på med litt mer tannkrem.

Avslutning på tannstellet til Nemi er noen dråper munnskyll i gel form på hver side av munnen. Da begynner hun å slikke dråpene i seg med tungen. Dette gjør at tannpleiemiddelet fordeles rundt i munnhulen. Gel´n skal forhindre tannstein og tar knekken på dårlig ånde. Den lukter «Freshmint» og det virker som om Nemi er glad i smaken. Hun smatter godt og vil gjerne ha en dråpe til

Gel dråpene kommer også i flytende form som kan dryppes i drikkevannet. Hvis hunden aksepterer dette, hvilket Nemi ikke gjorde, er det et godt tillegg til god munnhygiene.

Andre metoder for tannrens og god munnhygiene for hunder

Photo by Aditya Joshi on Unsplash
Photo by Aditya Joshi on Unsplash

Vi har prøvd en del andre metoder for å holde munnen og tennene til hunden vår frisk. Noen av disse metodene har hun ikke helt fattet interesse for og vi har ikke fortsatt med disse metodene.

 • Tørrfor
  • Nemi spiser tørrfor av høykvalitet. Foret har ingredienser som er bra forhundes generelle helse og for tannhelsen. ift tannhelsen. Dette foret er tilsatt stoffer som stimulerer spyttdannelse i hundens munn. Spyttet til hunden hjelper til å hindre tannstein i normale tilfeller.
 • Tyggebein
  • Tyggebein kan være laget av litt forskjellig material. Felles for de alle er at de er «harde» nok til at hunden må gnage ganske mye for å komme noen vei med tyggebeinet. Noen gir også hundne vanlig bein. Dete fungerer også, men det er en risiko at hunden tygger istykker beinet slik at den kan svelge beinbiter. Dette kan være farlig i enkelte tilfeller. Vi har prøvd tyggebein til Nemi, men hun har vist liten interesse for de tidligere. Det kan være en ide og prøve igjen nå som hun har blitt eldre.
   Får hunden tyggebein så ikke la den være alene. Hvis biter setter seg fast er det viktig å gi rask hjelp.
 • Margbein
  • i henhold til forskning så tar det bare tre år før halvparten av alle hunder får tannstein. Ved 12 års alder har nesten alle hunder tannstein. Det er gjort forskning på hunder som fikk margbein over en periode. Denne viste at de fikk redusert forekomsten av tennastein med inntil 75%.
 • Tyggeleker av gummi
  tyggeleker-gummi
  tyggeleker av gummi
  • leker av gummi fungerer også for mange hunder. Spennende å gange på og holdbare. Flere av de er laget slik at man kan gjemme eller feste godbiter på de. For Nemi har dette vi det store bildet vært en suksess. Her er det nesten bare å prøve ut.
 • Tørrfisk
  • De finnes flere hundeiere som bruker tørrfisk med hel for god tannhelse. Det smaker og  lukter godt for hunden. Vi har gitt dette til Nemi i en periode, og det har fungert bra. Vi måtte dessverre slutte med tørrfisk da Nemi ble dårlig i magen av den og kastet opp.

Tjenester hos dyrlegen

Dyrlegen er en uvurdelig sparringpartner for hundens helse, her også tannhelse. Men dessverre kan en tur til dyrlegen for tannbehandling bli veldig dyrt. Vi har hatt Nemi til tannrens og fjerning av tannstein flere ganger og hver gang har dette kostet oss ca. 2500,-. Ingen billig affære, men det anbefales å få gjort en tannsjekk en gang i året. Den er gratis hos flere veterinærer. Gjennom en slik tannsjekk kan man komme helseproblem pga tenner i forkjøpet og spare hundens helse og ikke minst lomme-boka for et økonomisk sjokk.

Tannbehandlingen hos veterinær for fjerning av tannstein innebærer å legge hunden i narkose. Det er alltid forbundet med risiko når man legger hunden i narkose og man bør ikke gjøre dette for ofte.

Nå har det kommet flere tilbud på tannpleie for hunder, slik at prisene har begynt å justere seg noe ned. Nå kan man få gratis tannsjekk av hunden, og det er et godt steg i riktig retning.

Avslutningsvis

Bruk hver kveld og morgen til pleie av din hunds tenner. Start tilvenningen tidlig og vær konsekvent slik at dette blir en rutine. Sørg for årlig sjekk av tannhelse for hunden din og ikke minst er det viktig å ha en god forsikring som også dekker tannpleie til din hund.

31 kommentarer om “Hunder og tenner – best mulig tannpleie og munnhygiene”

 1. Great work, I have had dogs for a long time and never new did any of this, we did buy them chewing toys and take them to the vet from time to time for checkouts but they never told us that we should do it on a daily basis, if not I would have, thanks for the info, nets time I have a dog (unfortunately can’t have one right now), I’ll for sure have a lot more care of it, and have its mouth care as one of the top priorities. I have bookmarked this page as I’ll keep following for more posts (your translator plug in work pretty well, that is how I read this).
  Have a great day and happy Easter.
  Juan

  Svar
  • HI Juan, Thank you for the feedback and thank you for the feedback about the translator plugin. It is good to know that it works for the visitors to the site. Happy Easter to you as well. Roy

   Svar
 2. Thank you for this informative article about dog’s dental health. It’s pleasing to learn that dogs oral health is just as important as humans. You are right ba breath can be a turn off. There’s a saying that cleanliness is next to godliness and yes our pets need to be kept in a clean environment as well. If I decide to own a dog at least ill be informed about how to take good care of it . Thanks for sharing your insights.

  Svar
  • Thank you for your comment Maggie! Our pets gives unconditional love and tryst without asking for anything in return. They need the best care possible. Roy

   Svar
 3. Hello man,

  This article is extra informative. I have learned a lot from it. I didn’t know that the dog can accept to be played with in a manner of brushing its teeth.

  This is really a helpful article.

  Thank you!

  Svar
 4. Meget god informasjon om tannhelse hos hunder. Veldig informativ og med en god beskrivelse av deres erfaringer om hva som kan fungere.

  Svar
 5. A big Thank you for this informative article about dog’s dental health. It’s pleasing to learn that dogs’ oral health is just as important as humans. You are right ba breath can be a turn off. There is a saying that cleanliness is next to godliness and yes our pets need to be kept in a clean environment as well. If I decide to own a dog at least ill be informed about how to take good care of it just as much as you take  care of your kids

  Svar
  • You´re welcome Evans! It makes me feel good that you have the opportunity to make use of some of the information in the article. Roy

   Svar
 6. Doggie Breath – it has been the most common problem we have faced over the years with many of our dogs.   We’ve tried special toys and treats that were suppose to help and didn’t.   Let’s face it if you wait until you have to take your dog to the Vet it is expensive and risky for older dogs. 

  Have attempted without success to use a toothbrush.    Now that I have read your post, I realize we were going it all wrong.  I definitely did not take the time to approach this in a manner that would help our dog get comfortable with having his teeth brushed.    Will take this to heart this go around.   I am curious about Dryfish.    While it tastes and smells great to dogs – doesn’t in itself leave the dog’s breath with a fishing smell?

  Svar
  • Appreciate you taking your time to comment Steve. Regarding Dryfish, the strange thing is that there wasn´t any real smell of fish at all, when we were giving it to our dog. i think the reason was that her teeth got cleaned pretty god by the fish itself, and we were also brushing her teeth and using FreshBreath at the same time.

   Svar
 7. This is a really good and indepth article. I have had or been with dogs, my entire life and know that dental hygiene is something that needs to be attended to. Let’s face it ‘Dog’s breath’ can be pretty rancid. When it is really bad, it’s a pretty safe bet that there is some kind of dental issue going on.

  We have two Huskys and a Bucovina. I’ll be honest, the idea of brushing their teeth does not appeal to me. The Huskys especially, have incredible jaw strength and I don’t fancy having my hand in their mouths. I will forward this article to my wife and see if she’s keen to do it.

  That said, we are very aware of their teeths health. Each morning they have a ‘Dental stick’ which is designed to keep their teeth and mouths healthy. Like you, we also feed them a dry food. All three of them enjoy ‘chews’ and over the years we have found ones that manage to last. They will spend hours gnawing them, which also helps. 

  Svar
  • Thank you for taking your time to comment. I would also think twice before putting my hand into a Huskys jaw, but it all has to do with training. We do also give our little heart a » Dental Stick» each day. Roy

   Svar
 8. Thanks for the informative article, never know that there is even brushing teeth for dogs as well. But when I think back, dogs like to lick and their mouth doesn’t always smell good. I think this is very useful, especially for dogs lover out there. Will definitely share this with my freinds that have dogs. 

  Svar
  • Hi Josh and thank you for taking the time to comment the article. Thanks for sharing the article with other dog lovers. Roy

   Svar
 9. Great article with some great advice and tips for dogs although I’m sure these can be adapted for cats also.

  I’d like to bet that not many dog lovers actually brush their dogs teeth.

  Maybe after reading this article they will have a whole different outlook on this.

  Its all about the training and once the are used to their teeth been cleared I’m sure they do appreciate it, and besides who else could do this for them? Nobody!

  Thanks for sharing

  Mick

  Svar
  • Thank you for the comment to the post Mick. It is very much appreciated. I guess it would work with cats as well, but i have never dared to try ;-). All the best, Roy

   Svar
 10. Hey,

  Great article. My niece got a puppy for her birthday last month and I think she and her parents will benefit from this article and your site. She is still learning to keep up with the puppy’s hygiene and keeping the dog’s teeth clean.

  I have forwarded this article onto my brother and sister-in-law and hopefully they can learn from you and keep up with their new dog’s hygiene.

  I have advised that if they need any advice then they should get in touch.

  Thank you for sharing and keep up the amazing work on your site.

  All the best,

  Tom

  Svar
  • Hi Tom and thank you for the feedback. I really appreciate it, and i am very happy that my posts can be of use. My next posting will be a little bit about training the puppy to come to you when you call for his/her name. sit, lie down etc. Kind regards, Roy

   Svar
 11. Hi

  I  can understand the need for oral hygiene for our canine friends as if you have been close to one, the breath can really knock you out.  I got to admit cleaning dogs’ teeth is not my favourite thing to do in the world as often the dog hates it as much as I do. I am glad you have come up with a good range of products for the canine and I may have to use some of you suggestions.

  What do you do if the dog likes to eat the toothpaste?

  Thanks

  Antonio 

  Svar
  • Thank you for your comment. It is not a problem for your dog if it is eating the toothpaste as long as the toothpaste is made especially for your dog. Toothpaste for dogs does not contain any dangerous ingredients. Our dog just loves her toothpaste, because it tastes like chicken😄

   Svar
 12. Hello there! Thank you for this informative article about dog’s dental health. It’s pleasing to learn that dogs’ oral health is just as important as humans. If I decide to own a dog at least ill be informed about how to take good care of it. Thanks for sharing your insights. I’d take them to heart

  Svar
 13. Hello Roy, thank you for sharing this article as I have found that it is one thing that a lot of us dogs owners have overlooked for a very long time now. Our dog’s oral hygiene should be as important as feeding and clean up because if oral complications arise as a result of our neglects, it wouldn’t be a pleasant experience for us and more importantly, our four legged friend. You have shared a lot of useful tips on ensuring our dog’s dental care and oral hygiene.

  Svar
  • Thank you for your comments. I agree with you. The dental health of dogs is very important. The complications could be severe if it is neglected.

   Svar
 14. Heloo Dear, a big thanks to you for sharing this insightful post.

  Meeting people with bad breath is indeed  no pleasant affair at all, Anyways I really find this article useful to me, The dental Health of my dog is one thing that I never counted important. But seeing this article has Just given me more reasons to always practice dental cleaning for my dog. Thanks for sharing. And I must say those are nice brushes and toothpastes.

  Svar
 15. Hey nice article you have there. Wow, your thoughts about Dog dental Care is invaluable. Thanks for bringing this to my notice, just yesterday I was involved in a conversation with my dad about our dog dental health, he replied and said since the vet has made a recommendation on that, that means its not relevant. Having gone through this article, I am enlighten about the need for dog having a good dental care, we will definitely engage our dog henceforth, thanks for the insight.

  Svar

Legg igjen en kommentar