Hva er dårlige og hva er bra godbiter til hunden

Spread the love

 

Bildet er tatt av StockSnap fra a href='https://pixabay.com/no/?utm_source=link-attribution&a

Hunder elsker å  spise og det må smake godt. De lar seg gjerne bestikke med godbiter for å lystre deg. De gjør seg også veldig søte og uskyldige for å kanskje få en godbit uten at de nødvendigvis har gjort seg fortjent til det. Hunden ser godbiten som et tegn på kjærlighet fra deg og ønsker å vinne din tillit og oppmerksomhet. Hvem kan vel å stå imot store, snille hundeøyne?

Det finnes en jungel av godbiter til din firbente bestevenn.  Når skal man gi godbiter må det være en hensikt og man må tenke på hundens helse og godbiten må fungere etter hensikten. og hva må man ta hensyn til?

Hva er dårlige og hva er bra godbiter til hunden? Det er ikke et entydig svar på dette det følgende skal jeg prøve å gi en oversikt over dette teamet som jeg håper dere hundeiere kan ha nytte av.

Gjensidig tillit og respekt – Positiv forsterkning

Det skal være en god og konsekvent grunn til at hunden skal få en godbit eller to. Etter min oppfatning er det kun noen få grunner til å gi godbiter. Det er sikkert noen som er uenig med meg i dette, men basert på 7 års erfaring som hundeier, er anbefalingen de 4 følgende punktene:

Er man slepphendt med å være konsekvent, ender man opp med en masete hund som skal ha godbiter i tide og utide. Har hunden først lagt til seg denne uvanen er det vanskelig å endre denne atferden og ikke minst tar det tid.

Bildet er tatt av Nicooografie fra a href='https://pixabay.com/no/?utm_source=link-attribut

I henhold til blogartikkelen «Den Geniale Godbiten» publisert på Forskning.no sin nettavis har godbiten to funksjoner i en hunds liv. Den ene av disse er belønning under lydighets-trening f.eks. ved innkalling. Den andre er et virkemiddel for å lære hunden endret atferd f.eks. ved aggresjon. Dette blir beskrevet med begrepene «operant betinget» og «klassisk betinget» belønning.

Videre beskriver blogartikkelen at skillet mellom de to funksjonene godbiten har, ligger i årsaken for tiltakene man benytter i treningen. Er utfordringen kun treningsrelatert eller ligger det usikkerhet og frykt bak.

All trening må være basert på gjensidig respekt og tillit mellom eier/trener og hund. Trening og adferds endring kan ikke baseres på frykt og dominans. En hundeier som prøver en slik metode vil ikke lykkes særlig godt med å få hunden til å adlyde. Man risikerer heller å bidra til at hunden utvikler store atferdsproblemer pga stress, forårsaket av redsel og ydmykelse.

Positiv forsterkning av ønsket adferd bidrar til belønning av ønsket adferd gang etter gang, samt stimulans til kognitive, emosjonelle og sosiale ferdigheter.

Størrelse og mengde godbiter

Bildet er tatt av Willfried Wende fra a href='https://pixabay.com/no/?utm_source=link-attribut

Godbitene man gir hunden sin må passe hundens størrelse og den må ikke bli en erstatning for hundens måltider. Alt hunden spiser må være balansert og gi et optimalt næringsinntak som er tilpasset alder , aktivitetsnivå og rase.

Godbiten skal komme umiddelbart når hunden har gjort seg fortjent til det. Gi 3 små biter raskt etter hverandre for å understreke adferden/innlæringsoppgaven. Dette gjør at godbiten ikke må være for stor, eller at hunden må tygge veldig på godbiten. Dette gjør at hunden ikke blir mett og det fører til at veien er klar for flere godbiter

For hunden vår Nemi er godbiter med størrelse på ca. ½ cm stort nok. Hun veier 6,5 kg. Rådene fra blogartikkelen «Den Geniale Godbiten» publisert på Forskning.no gir de følgende retningslinjene for vekt kontra størrelse på godbitene:

 •  0-3 kg  0,25cm
 • 3 – 10 kg                     0,5 cm
 • 10-20 kg                     1 cm
 • 20-35 kg                     1,25 cm
 • 35 kg og over             1,5 cm

Dette er omtrentlige størrelser.

Slukhals eller kresen – alle hunder er ikke like

Alle hunder er ikke like. De har helt forskjellige ønsker med hensyn til hva som er himmelriket for de av godbiter. Her må man egentlig bare utforske forskjellige godbiter slik at man til slutt vet hva sin egen hund liker.

Med Nemi har vi funnet ut at det er lurt å dele de forskjellige type godbitene hun liker basert på hva vi ønsker å oppnå. Jeg har alltid en type godbiter med meg på vanlige lufteturer. Da er jeg dekket hvis Nemi viser ønsket adferd. I tillegg er disse godbitene supre for å belønne allerede innlært adferd hos Nemi.

Jeg har også med meg godbiter som hun liker bedre enn de «vanlige» godbitene. Disse er fine til trening av nye oppgaver eller viktig adferd som holder kontroll på henne i forskjellige situasjoner, f.eks. innkalling, bli siitende og ved passering av biler på trange områder.

Vi har heldigvis ikke noen spesielle atferdsproblem med Nemi, selv om hun kan være noe nervøs og usikker når hun møter andre hunder. Dette skjer ikke alltid, men da er det flott å ha en «liten» reserve med fantastisk gode godbiter som hun rett og slett ikke kan motstå. For henne er små biter av kyllingpølse helt uimotståelig og alt annet blir uinteressant og passeringen av andre hunder fungerer som en drøm. Dette er eksempel på motbetinging (klassisk betinging). Godbiten brukes med andre ord ved  innlæring av oppgaver og adferd som er vanskelige samt ved sterk frykt og/eller aggresjon.

Hva med vanlig mat – kan hunder spise det?

Hunder og mennesker fordøyer og behandler matvarer, frukt og grønnsaker på forskjellige måter siden fysiologien naturlig nok er forskjellig. Noen typer mat må man absolutt ikke gi hundene da det er direkte livsfarlig for hunden som f.eks. druer og sjokolade. Andre ting må man være oppmerksom på hunden slik at den ikke får for mye eller at det den spiser kan gå i små biter som kan skade den f.eks. bein.

Bildet er tatt av Ahmed Hassan Kharal fra a href='https://pixabay.com/no/?utm_source=link-

Meieriprodukter er noe man bør være forsiktig med da de fleste hunder er laktoseintolerante. Vi har ved noen tilfeller gitt Nemi ost og hun er helt gal etter det og hvitost er best. Det har fungert greit heldigvis, men hun får det kun nå når hun har gjort noe veldig bra.

Kjøtt, frukt og grønnsaker er bra for hunden av den maten som vi mennesker spiser. Men som sagt vær obs på at de ikke kan spise alt. Det de definitivt ikke kan spise er:

 •         Druer
 •        Rosiner
 •        Sjokolade
 •        Avokado
 •        Sitrusfrukt
 •        Mais
 •        Bolledeig
 •        Kalkunskinn
 •        Valnøtter og nøtter generelt
 •        Valmuefrø
 •        Beinrester
 •        Løk
 •        Hvitløk
 •        Sopp
 •        Xylitol
 •        Fet mat
 •        Det som blir kalt pakket mat som chips og (chips, cookies)

Vær obs på at denne listen ikke er utfyllende. Sjekk med veterinæren for ytterligere veiledning. Nettbutikken Dyrekassen har en bra oversikt over en del mat hunder ikke kan spise

Hva er bra og hva er dårlig godbiter til hunden?

Hunder kan spise stort sett alt av hundegodteri. Men som for mennesker er det ikke alt snacks og godsaker som er sunt. Kjøp godbiter som er mest mulig naturlig til din firbente bestevenn. Har du frukt og grønnsaker i huset er det supre godbiter, med unntak av de som er listet tidligere i artikkelen. Ost kan benyttes i små mengder. Magre kyllingpølser er supre som super godbiten i treningssituasjonen.

Av godbiter spesielt laget for hunder må du som hundeeier drive litt forskningsarbeid. Du kan lage godbiter selv eller du kan kjøpe i butikk eller hos veterinær. Prøv ut forskjellige typer og hold fokuset på at godbitene inngår i en balansert og næringsrik diett.

Vi har prøvd flere typer godbiter for Nemi. Selv om de stort sett har vært av tilsynelatende god kvalitet har hun blitt dårlig i magen av noen av dem. Hennes favoritt over alle favoritter er Dentastix. Den får hun en av om dagen. De kommer i pakker tiltenkt forskjellig størrelse hunder.

Andre godbiter som hun liker er:

 •        Royal Canine Educ ( fin til trening)
 •        Provit Go’biten med forskjellige smakstyper. Nemi sin favoritt er med oksekjøtt
 •        Fish4 Dogs – biter av tørrfisk. Dette får ikke Nemi lenger da hun blir dårlig i magen
 •        Purina Adventuros Venison Wild Strips. Nemi er gal etter denne.
 •        Pedigree Tasty Bites.
 •        Trixie – Soft Trainer Snacks

Ellers så finnes det andre typer godbiter snacks som både is til hund og frozen yoghurt til hund. Nemi pleier å få dette når det er varmt ute på sommeren.

Noen favoritter til hunden vår

Noen ord til slutt

Godbiter til hunder er en del av en balansert og næringsrik diett for hunden din. Bruk sunn fornuft når hunden får godbiter. Den skal ha gjort seg fortjent til det. Ha alltid med deg godbiter i en godbit pose laget til nettopp den hensikten. Da blir ikke klærne dine luktende sterkt av hunden godteri. tro meg, den lukten er ikke særlig tiltalende.Menneskemat er nettopp det , menneskemat. Hunder kan bli særdeles dårlig, eller rett og slett forgifte av den maten vi mennesker spiser.Forholdet mellom deg som hundeier og hunden din bygges på gjensidig tillit og respekt. Bruk positiv forsterkning aktivt ii belønning av hunden din ved vanlige lufteturer og under trening. Følger du dette får du en trygg og sikker hund med selvtillit og en god venn som stoler på deg og lystrer deg.

Nemi koser seg med Dentastix

8 kommentarer om “Hva er dårlige og hva er bra godbiter til hunden”

 1. You did a great job Roy! I believe that this is the information that can’t be find on the web easily and you decided to share it with others for free, that’s really great!
  I didn’t know much about dog treats but I’ve been always interested to know more about this and your in-deep post helped me a lot. I don’t know if you wrote this post 100% by yourself or got help from other sources as well, anyway, it has really brilliant information which convinced me to share it with my friends on social networks.
  I think, the Internet needs more quality posts like yours these days, especially when we see that it’s full of ads and scams about this topic. You can’t read a post easily on a website without seeing tons of ads and popups but your site and post is an ideal example of an article which is not covered by annoying ads and let readers enjoy reading every piece of it.
  Thank you again and I wish you continue providing such that quality information in the future which turn the Internet and blogs into a better place to surf!

  Best,
  Ali

  Svar
 2. God informasjon og søte bilder av hunden din, Nemi.
  Jeg visste ikke at noen godbiter kan være for store for mindre hunder.
  Jeg kjøper bare godbiter som jeg tror vil vare lengst for hunden min, Gracie.
  Hun ender opp med å vokte dem i flere dager. lol

  Svar
  • Takk Greg! For store godbiter kan sette seg fast i en liten hals 🙂 Når Nemi får sin Dentastix, da er det ikke mulig å få kontakt med henne. 🙂

   Svar
 3. Hello Roy,

  I agree with you. We don’t want to poison our beloved fur family by giving our food like grapes which are good snacks for us. I love giving grapes to my baby but I will pay attention to her so she won’t give the grapes to our dog. She is such a sharer.
  I also like to bake homemade treats for our dogs. The ingredients that I have used: flour, peanut butter, sweet potatoes. What do you think of baking treats for our dogs? I found the recipe online. My dog likes it.

  Svar
  • Hi Ferra. Thank you so much for your comment. I think that baking your own treats for your dog is a good way to do it. Then you know that your dog is eating nutrias and healthy treats. kind regards Roy

   Svar
 4. Hi Roy,

  My niece has recently got a new dog and she would love your site. She would definitely benefit from your article too, as I’m not sure exactly what they are feeding the dog yet.

  So, I have forwarded this onto her parents so that they can learn from you and your site. I’ve encouraged them to comment and if they have questions then they should get in touch.

  Thanks for sharing and keep up the amazing work on your site.

  All the best,

  Tom

  Svar
  • Hi Tom and thank you for the nice comment. It makes me feel good inside to see that i am writing about something that is appreciated and can be of value to others. Say hello to your niece and wish them the best of luck with their new dog. kind regards, Roy

   Svar

Legg igjen en kommentar