Når skal man begynne med trening for valpen?

Spread the love

Photo by Wyatt Ryan on Unsplash

Vi begynte raskt å tenke på at vi måtte begynne å trene/ dressere Nemi. Dette ville gjøre godt for hennes egen trivsel og sosiale ferdigheter. For vår egen del ville det være uvurderlig å lære oss å kunne håndtere henne på en mest mulig «riktig» og god måte. Det naturlige spørsmålet når tankene går i de baner er når kan jeg begynne med trening for valpen og hvordan gjør jeg det? Er det spesielle hensyn jeg må ta?

Gode råd, dårlige råd eller ingen råd til trening

Det har ikke manglet på gode råd fra andre hundeiere. Noen råd var gode, noen var direkte misvisende  og /eller basert på manglende innsikt fra vedkommende som ga rådet. Noen råd var videre fullstendig «off- track» ift at vi hadde en valp på drøye to og en halv måneds alder; » Nei dere kan ikke begynne å trene hunden før tidligst etter ett år», » ahh, dere skulle jo ha begynt for lenge siden!».

Hundetrenere er profesjonelle utøvere, men som mennesker gjenspeiler et gjennomsnitt av den norske befolkning mht personlige egenskaper og sosial adferd. I min enfoldighet har jeg gått ut fra at dette må være meget reflekterte personer og somt nevnt over, mennesker med gode sosiale og pedagogiske egenskaper. Etter min mening vil ikke trening av hunder/mennesker fungere godt uten slike egenskaper og især gjelder det hvis man driver med dette på profesjonell basis.

Vår erfaring har vist at dette ikke er tilfelle. Vær nøye med å sjekke instruktører og hundeskoler godt før dere velger hvilken der skal kjøpe kurs hos. Man ønsker det beste for sin firbente venn og valuta for pengene. Slike kurs er nødvendigvis ikke billige.

Grunntrening – behovene styres utfra hva hunden skal gjøre

Hvor starter man og hva starter man med. I fare for å gjenta meg selv, så trenger den lille hunden å ta til seg viktige grunnleggende egenskaper som vil gi den trygghet og selvtillit i alle situasjoner. Canis Akademiet har kurs for dette som de kaller for «Grunntrening-Klikkerens ABC».

Grunntrening kan defineres som den adferden som hunden lettest gjør under trening. Gjennompå denne treningen på grunnleggende adferd lærer hunden seg viktig oppførsel som gjør det enklere å utvikle hundens ferdigheter videre.
Canis Akademiet har definert 19 grunnferdigheter som bør innlæres avhengig av hvilken bruk man har tiltenkt hunden sin. Har man en vanlig familehund som det vi har trenger man ikke alle disse grunnferdighetene, men kan til og begynne med nøye seg med de følgene:

1. Fokus på eier (kommando «Se her»)
2. Sitt
3. Ligg
4. Bli (Hold Posisjonen)
5. Kom
6. På plass

De to siste går under begrepet Innkalling 

Disse  kommandoene var det  vi gikk igjennom på valpekurset med Nemi. Dette sitter fortsatt som spikret hos henne.

Norges Hundeskole kjører også tilsvarende trening, men har delt dette inn i Valpekurs, Nybegynner kurs etc. Men kursene tar for seg de samme grunnferdighetene.

Prinsipper for grunntreningen – 100% lydighet og Frivillighet

dog-training

Det er 4 prinsipper som bør følges under trening av hunden. Treningen og lydighet skal ikke basere seg på frykt ved dominans eller kjefting. Den bør følge følgende prinsipper som også kjennetenger treningsmetodikken «Klikkertrening«.

 1. Fokus på å belønne riktig adferd (Positiv Forsterkning)
 2. Hunden skal tilby oppførsel frivillig
 3. Bruk av en betinget forsterker (Klikker)
 4. Vi fokuserer på det vi kan se

Postiv forsterkning betyr at man belønner hunden når den naturlig gjør noe helt riktig. Da forsterker man den bra tingen hunden har gjort og etterhvert som hunden for belønning for det den gjør riktig, vil hunden også gjøre dette mer.

Hunden skal tilby god adferd frivillig. Dette gjøres ved at så snart som hunden gjør en adferd av seg selv som sitt, ligg eller bli får den belønningen (godbiten). Etterhvert introduserer man selve kommandoen når hunden gjør dette.

Betinget forsterkning utføres ved at man varsler at nå er belønningen på vei. Varslingen kan være en «klikker» som er rett og slett en plastikkboks med skarp lyd når du klemmer på den. Etter klikkeren kommer godbiten. ballen eller noe annet hunde synes er kjempegøy. Dette gjør timingen med oppførsel og belønning mer effektivt.

Ved å fokusere på situasjonen rundt hunden og se hva den gjør under trening kan man også forstå hva hundens reaksjonsmønster er. CanisAkademiet forklarer dette på følgende måte:

 • Situasjon: Vi ser hva som foregår rundt oss når vi trener
 • Adferd: Vi kan se selve adferden som hunden utfører.
 • Konsekvens: Vi kan se hva som skjer etter adferden, f.eks. at «hunden får en godbit (når den satte seg)» eller «hunden kom fram til lyktestolpen (når den dro i båndet)».
 • Timing: Vi kan også se hvor presist vi greier å belønne. Hva gjorde hunden akkurat idet den hørte klikket?
 • Kriterier: Vi kan se hva hunden måtte gjøre for at vi skulle klikke.
 • Forsterkningsfrekvens: Vi kan se hvor lang tid det går mellom hver gang hunden får belønningen.
 • Forsterkningskvalitet: Vi kan se hvor intens hunden er når den får belønningen.

Ved å observere disse faktorene og se hva hunden gjør, kan man justere treningen iht nettopp det hunden gjør. Man får en mye mer effektiv treningsøkt med denne tilnærmingen

Hvor finner jeg informasjon om trening av hunder

agility-for-dogs

Det er mange som tilbyr trening og kurs for hunder og hundeiere. Vi har kun brukt Norges Hundeskole siden det var de som hadde kurs i nærheten av oss på riktig tidspunkt. Jeg anbefaler å gjøre noen søk på internett etter disse tjenestene Jeg har funnet noen som jeg vil dele her og som er seriøse aktører med gode tilbakemledinger.

Canis Hundeskole
Norges Hundeskole

CATCH Hundtrening
 

Norsk Adferdsgruppe for Selskapsdyr 
GoodDog
Bra Hundetrening! 
BestforDogs
 

Dette er  et lite utvalg av tilbud i Norge. Jeg har kun erfaring med Norges Hundeskole som var veldig bra og kan anbefales basert på egen erfaring. Når man velger en tilbyder av kurs for sin firbente venn er det viktig å sjekke godt på forhånd seriøsiteten på den eller de som tilbyr kurs og/eller andre tjenester til hund. De bør ha formell utdannelse og opplæring og /eller veldig gode referanser slik at man kan få tillit til at de vet hva de driver med.

Litteratur om hundetrening

Ønsker man å lese seg opp på emnet finnes det veldig mange bøker å velge blant. Bøkene dreier som generelle treningstips og man finner bøker om spesialisert trening. Disse finnes i de fleste kjente bokkjedene som f.eks. Ark, Adlibris og Norli . Vi har selv bøkene «100% Hverdagslydighet»og «En Nese for Alt. Begge bøkene kan anbefales».

Så, når skal man starte med treningen egentlig?

Når hunden er klar for det, men ikke før den har fått alle vaksinene sine og gjerne så tidlig som 8 – 12 uker gamle. Vi startet etter ca 12 uker på valpekurs. Det fungerte fint for Nemi og oss.

Eller så finnes det et utall forskjellige kurs man kan melde seg på. De spenner fra valpekurs, agilitykurs til forsjkellige typer brukshundkurs. Det finnes også hunder som brukes til vinkjenning pga sin fantastiske luktesans. Det er nesten bare fantasien som begrenser mulighetene, men det må være kurs på hundens prinsipper.Utility-dog

 

8 kommentarer om “Når skal man begynne med trening for valpen?”

 1. OMG! Hands down to your compilation and research, I’m gonna bookmark this and share with my cousin.

  Training dogs is very much essential. Thanks for this article.

  Svar
 2. Hi I really wish I had this article to hand when we bought our French bulldog 4 years ago! It’s a very easy to read but informational post. Great work.

  Svar
  • Hi Russ and Thank you for the kind comment! I also wish that I knew all this when my family got our dog. But we have managed to catch up on some of the training nevertheless. Roy

   Svar
 3. Really great job on this post.  I am a huge dog lover, and training your dog, is so important.  I love how you over many different options of how and what commands to teach your puppy.

  I have always started training my dog as soon as I get the puppy.  So usually 8-10 weeks.  Get started at an early age is key to starting their learning process. 

  Thank for the post and all the great information.

  Svar
  • Hi Coralle and thank you for the kind comment. It has been a fantastic journey with our own dog so far. And she loves to learn new stuff.

   Svar
 4. It is very sad that I didn’t come across the article on time. I had a dog earlier this year but I found it difficult to train the dog to understand me, I couldn’t even pass the basic instructions on » sit», «lie» etc, I had to give the dog away☹️. I am going to save your post and read it over again.( Planning on getting a dog, my friend dog just have birth).

  Thanks.

  Svar
  • Thank you for your comment and sharing your own experience. I have discovered that one of the essential things in training a dog is patience and positivity. I wish you all the best and good luck with your future dogfriend☺️

   Svar

Legg igjen en kommentar