Nemi hunden vår – første akt

Spread the love

Nemi -nettopp flyttet inn

Dette lille sjarmtrollet flyttet inn hos oss 31 Mars 2014. En liten bomullsdott på fire ben som fikk plass i hånden min. Vi kom hjem midt på natten etter en lang tur til Kennel Dunlin i Telemark for å hente henne. Da vi kom hjem var det en småforvirret og trøtt valp som kikket seg rundt og lurte på hvor er jeg nå?

Selv om ventetiden før vi kunne hente henne føltes velding lang, var Nemi, hunden vår, endelig her hos oss.

Pappa vil ikke ha hund

Vi skulle ikke ha hund, eller rettere sagt, jeg ville ikke ha hund. Etter å ha vokst opp med en katt og en undulat med de forpliktelsene dette innebar, ønsket jeg ikke å ha det ansvaret igjen med nye kjæledyr. Tidspunktet var heller ikke optimalt, siden alle sammen var veldig opptatt med aktiviteter. Resten av familien mente imidlertid at det kunne jo ikke være så mye arbeid med en hund? Den skulle jo bare ha mat og luftes litt inniblant. mykt hjerte

Jeg har et mykt hjerte både for barn og dyr og har alltid ville ha et eller flere kjæledyr, bare tidspunktet passet godt. Jeg så også at ungene våre kunne ha godt av å vokse opp med dyr i huset. Så etter mye tankevirksomhet og vurderinger i løpet av et års tid, var jeg på gli, men med noen forutsetninger.
 • Hunden skulle være mest mulig «allergivennlig».
 • Alle skulle ta sin del av ansvaret for at hun fikk lufteturene sine.
 • Alle måtte være med på å aktivisere hunden.

Dette var alle 4 enige om, før vi fikk Nemi hjem. Men..hvem ble det tilsutt som måtte ut midt på natta, tidlig morgen og sen kveld, jo nettopp pappa.

Valget av type hund og hunderase

Hva slags type hund skulle vi bestemme oss for? Skulle den være liten, mellomstor, stor eller kjempestor? Skulle den være kun et kjæledyr eller skulle den brukes til nytte som jakt, hundekjøring, besøkshund elle lignende?

Stor hund er lik store endringer på andre felt. Vi måtte blant annet ha byttet bil. Ungene ville ha pitbull, grønlandshund, malamut eller tilsvarende. Dette er flotte hunderaser, men krevende og jeg var definitivt ikke klar for noen av disse rasene. Kanskje senere med litt eldre unger. Ikke at dette ikke kunne ha fungert, men utfordringene med en krevende hund sett i lys av andre hensyn på dette tidspunktet, gjorde at dette var et klart nei fra min side. Kona var også enig i dette.

En mellomstor eller litt mindre hund ville være greit.

Vi fikk «låne» Lukas, en Cairn Terrier, av noen venner for noen dager. En helt herlig liten herremann, med noen rasespesifikke behov vi ikke ønsket å ha i vårt valg av hund. Besøket hans var en flott opplevelse. Ungene slåss om å få gå tur med han og han koste seg skikkelig sammen med oss. Dette virket absolutt lovende.

Nemi på kennelen

Valget falt til slutt på Japansk Spisshund. Kona og jeg var hos tannlegen vår en høst for årlig sjekk. Da vi kom ut fra tannlegen, og skulle til parkeringsplassen, passerte det forbi oss en dame med en valp av rasen japansk spisshund. Kona og jeg utbrøt nesten i kor, der, der er hunden vår! Og dermed ble det en Japansk Spisshund! Ungene syntes det var helt ok, takk og lov for det.

Den første tiden – uker med lite nattesøvn

Den første tiden med Nemi gikk i ekspresstogfart dessverre.VI fikk nesten ikke sukk for oss før den lille bomullsdotten hadde vokst mye.

sleepless

Tiden gikk med til opplæring til å gå på do ute, vaske avføring fra gulvet og andre steder. Oppkast var det også litt av inniblant etter dårlig mage fra graving i grøfter og blomsterbed, i tillegg til interessante matrester som endte på gulvet.

Jeg klarer ikke å huske alle gangene jeg satte beina på gulvet i en våt dam av urin. Lille vennen hadde prøvd å si ifra at hun måtte på do. Men pga sen reaksjon fra en overtrøtt pappa, gikk det galt. Etter hvert så begynte treningen å gi resultater. Stadig oftere rakk vi å gå ut slik at hun fikk tisset og gjort fra seg ute. Og antallet med «puppypads» utover gulvet ble stadig mindre.

need to go - puppypads

En liten komisk sak i dette var og se hvordan hun hadde prøvd å finne seg et bortgjemt sted å gjøre fra seg. Dette var under skrivebordet, bak datamaskinen og andre steder som sto på gulvet. Der var det rester etter små dammer av urin samt noen andre visittkort.

Mat kaos og frustrasjon – hvorfor spiser ikke Nemi

I tiden som liten valp var det vanskelig å få henne til å spise godt. Vi måtte lure i henne mat til å begynne med banan, ananas og blåbær. Dette var råd vi fikk fra vår veterinær. Vi fant fort ut at det gikk fint å blande inn leverpostei med maten hennes for å få henne til å spise. Vi ble rådet til å kun bruke Royal Canin tørrfor til henne. Det er veldig bra kvalitet på dette foret og det var dette hun var vant med. Vi har fortsatt med Royal Canin og er veldig fornøyde. Det har vært litt skifte innenfor dette hundeforet når hun har gått lei av smaken.

De gangene hun har hatt behov for veterinær har vi også blitt anbefalt Hill´s Pet Nutrition for å komme i gang med spising etter undersøkelse og inngrep

Første valpekurs – innkalling og sosialisering – andre hunder å leke med – spennende!

Etter hvert som tiden gikk ble det tid for å starte med litt strukturert trening. Ønsket var å lære henne å komme på innkalling, bli sittende og generell sosialisering med andre hunder. Etter å ha søkt litt på nett fant vi flere kurstilbud. Det som passet oss best mht tid, sted og pris var et valpekurs arrangert av Norsk Hundeskole.

Kurset var bra og gjennomføringen god. Instruktøren hadde et bra opplegg som både vår Nemi og de andre hundene stort sett responderte god på.

Det som imidlertid ble en liten vekker for oss tenker jeg var at egentlig var oss hundeiere som trengte kurset og ikke Nemi eller de andre hundene.

Senere har det i økende antall dukket opp andre tilbydere av hundekurs. Noen av disse er Canis Akademiet, Norsk Adferdsgruppe for Selskapsdyr, Catch Hundetrening og BRA Hundetrening for å nevne noen.

V har kun erfaring med Norsk Hundeskole. De som er nevnt over har egne hjemmesider med mye informasjon. I en senere artikkel vil jeg gå nærmer inn på hundetrening og hva et lite utvalg av tilbydere har av kurstilbud.

Første halvår med Nemi var over og det toget gikk fryktelig fort

Første halve året med Nemi gikk forferdelig fort og vipps var hun ikke så liten lenger. Da sommerferien startet var hun blitt til en liten ung og forferdelig søt dame som sjarmerte alle i senk. Hun stjal hansker, sokker og sko og elsket å rote i blomsterbed og å leke med pinner.

Noen sommerferie med reiseaktivitet ble det ikke på meg. Siden Nemi bare var 6 måneder var det for tidlig å tenke på flyreise med henne. Jeg ble værende hjemme med henne i Norge. Vi dro på egne ekspedisjoner i nærmiljø og på fjellet.

Resten av familien dro hjem til konas hjemland for å ha sommerferie med svigermor og svigerfar.

Dette var en liten introduksjon til en liten, men stor personlighet. En liten firbent venn med et utrolig stort hjerte og omsorg for sin «flokk».i am coming to get you

10 kommentarer om “Nemi hunden vår – første akt”

 1. Omg that dog is the cutest thing I’ve ever seen. I’m a huge lover of dogs always have been. I had a border collie called Thyme for 16 years, she was a rescue dog and had the best personality, such a good girl. I loved reading about you and your dog and how things are going. I hope to see more stories about her and more pictures if that cute little face. Such an adorable dog

  Svar
  • Hi Kyle and thank you for the comment. There will certainly be more stories about her. She has an absolutely fantastic personality as well. We have three border collies as neighbours, and one of them is our dogs favourite. They are so cute together.

   Svar
 2. Oh. My. Goodness. What a cute little ball of pure white fluff!! I hadn’t heard of a Japanese Spit Dog but she is absolutely adorable. 

  We recently adopted a stray that showed up in our yard. There were certain parts of life that experienced quite the sudden upheaval with the arrival of a 48 pound dog in the house, but we’ve grown to love and spoil and cherish her and the responsibilities so much. They are a such a treat and we’re lucky to have dogs in our lives!

  Svar
  • Thank you for the nice comment. She is unbelievably cute in real life as well. A lot of fun, and full of pranks. I didn´t know what we were missing in our lives before she «moved in». Dogs are just amazing.

   Roy

   Svar
 3. Hello; I like that white Dog in the picture. If that is the one you wrote about, I can imagine all the fun you could have in the home, especially if children are there. Where I am, our dogs are not as confined.

   The tropics have a lot to offer to both animal and human. Yes, there are tiny Dogs «house dogs» that are mostly indoors, those are patty trained, or householders and helpers would have to clean up after them in the house.

   The bigger dogs like some I have the cleaning up is outdoors where it is much more comfortable. We only clean after them because the yard space is not significant. Where the area is large, they ran and defecated far from the house.

  DorcasW

  Svar
  • Thank you Dorcas for your comment. It is very much appreciated. Yes she is a lot of fun. A real charmer full of pranks. Never a dull moment. Roy

   Svar
 4. Roy, Such a cutie of a dog! I’m sure you hear that a lot. I grew up with 3 Alsatian dogs and it most certainly was a lot of fun. My youngest daughter has been hankering for a dog for quite a while now but we have been pushing back because our home has hardwood floors.

  I showed her the picture of your cutie and it was love at first sight. She wants one…..
  Lots of great information in the post as well. Looking forward to the next one…..

  Svar
  • Hi Ceci and thank you for the comment. The Japanse Spitz is a very good choice as a family dog. Kind, caring and loves children. Stay tuned for some more adventures from Nemi. Roy

   Svar
 5. Very good story ! You are wonderful with animals, is Nemi a Norway breed ? It is good that you recommend the best food and care for our for legged friends and I will return to your great website for more information, Thank you

  Svar
  • Thank you Mark for your comment. Nemi is not a Norway breed, but from Japan. It was originally crossbred into the Japanese Spitz breed it is today around the middle of the 1920´s in Japan.

   kind regards,
   Roy

   Svar

Legg igjen en kommentar