Noen fakta om den Japanske Spisshunden-en rase av blandet opphav

Spread the love

Vår søte lille pelsball, Nemi, er en Japansk Spisshund. Hun er liten i forhold til rasestandarden, ca. 6,5 kg og måler 32 cm i lengde og 30 cm i høyde, målt fra labb til skulder.  Hun ser ut som en Polarrev, men du kan se likhetene med hunderasene Samojed, Tysk Spisshund og Pomeranian.

Hvorfor? Litteraturen sier at Japansk Spisshund opprinnelig ikke er en ren rase, men et blandet. Den er avlet frem fra Samoyed, Pomeranian og Tysk Spisshund. Med denne artikkelen vil jeg gi deg noen fakta om den Japanske Spisshunden-en rase av blandet opphav.


Japansk Spisshund – Historie og Opprinnelse

Den japanske Spitz er en ganske ny rase. Ifølge informasjon på Norsk Japansk Spisshund Klubb sin hjemmeside, ble den avlet frem fra andre raser på begynnelsen av 1900-tallet, for tilslutt å bli den rasen den er i dag. Den har sin opprinnelse i Japan, og er den minste av de japanske hunderasene. Første gang den ble vist offentlig, var på en hundeutstilling i Tokyo i 1921. Hunderasen ble introdusert i Norge i 1973, og siden har den blitt en veldig populær hunderase i landet. I tillegg til Norge, er det  Japan, Sverige og Finland som har den største antallet av Japanske Spisshunder.

Miksen av hunderasene Tysk Spisshund, Pomeranian og Samojed, anses å være opprinnelsen til den Japanske Spisshunden. Du kan se det hvis du sammenligner disse tre hunderasene. Det er lett å kjenne igjen disse rasenes karakteristiske trekk i den Japanske Spisshunden.


Typiske trekk  ved den Japanske Spisshunden

Den Japanske Spisshunden er avlet frem etter spesifikke standarder og i dag er det fire varianter av rasen. Nedenfor er en beskrivelse av variantene og hvordan de sammenfaller med rasens standarder.

  1. Hakuo – En lett og noe lengre kroppsbyggning med mellomlange ben, et mellomstort hode og har et typisk spisshundaktig snuteparti. Størrelsen er mellomstor til liten, pelsen er ganske kort, det er en smidig hund med et livlig temperament.


  2. King-Light – Utmerker seg med et ganske lite hode, en kort og ikke særlig elegant hals. Størrelsen er mellomstor til liten med ganske korte ben. Den har en tendens til å ha mindre enn normal pigmentering, men den har mye pels av korrekt kvalitet og lengde.


  3. Lassie -Karakteriseres av at den er over gjennomsnittlig størrelse og er kraftig bygd. Den har majestetiske bevegelser, et stort og uttrykksfullt ansikt og en fin, ekstremt hvit pels. Temperamentet er ikke alltid lett å kontrollere.
  4. Hi-Crown –  typiske trekk med solid kroppsform, en kort og mindre elegant hals, korte ben, et stort rundt hode med et relativt kort snuteparti. Mellomstor til liten størrelse (pga.  korte ben), en kraftig pels, men som ikke er av ønsket kvalitet og farge. Til sin fordel har den et rolig og snillt temperament.

I Norge og resten av Europa, finner du i all hovedsak en forbedret variant av Hi-Crown varianten.


Fysiske trekk ved den Japanske Spisshunden

Hundefamilie: SpisshundNemi, Hi-Crown Japanese Spitz

Forventet levetid: 10-15 år

Vekt: 6-12 kg

Høyde (fra labb til skulder):

Hanner: 34-38 cm

Tisper: 30-34 cm

Hunderasen har en tykk, perlehvit pels, med en tykk hale, som krøller seg over hundens rygg, mot hodet. Øynene er mellomstore, trekantede, slik som som hodet. Ørene er også trekantede og hunderasens «rase standard» sier at man skal justere pelsen på ørene ytterligere for å fremheve den trekantede formen.

The Japanese Spitz fur around its head is like a lions mane. The male dogs usually have a lot more fur than the females. Further, it does not have the typical «dog-smell» and is very popular because of it.

Pelsen rundt hodet er som en løvemanke. Hannene har vanligvis mye mer pels enn tispene. Den har heller ikke den typiske «hundelukten» og er veldig populær på grunn av den.

Hunderasen er avlet for å være en vakthund og en selskapshund. Den er perfekt for folk som ikke har hatt hund før. Pelsen er lett å pleie og er til en viss grad selvrensende. Bare børste pelsen en gang i uken, og pelsen vil holde seg ren i lang tid. Det er en rask og smidig hunderase som egner seg godt til Agility hundesport. Den blir også brukt til sporingsoppgaver.


Hunderasens mentalitet og perosnlighet

Den japanske Spitz er en fysisk og mentalt sunn hunderase. Det er harmonisk og tillitsfull. En typisk Japansk Spisshund projiserer stolthet og verdighet. Det utstråler selvtillit og er intelligent, ivrig, nysgjerrig og  sosial.

De er perfekte som familiehunder, ettersom personligheten deres er omgjengelig og den kommer vanligvis godt overens med barn. Men det betinger at man må la hunden bli vant til barna så tidlig som mulig.

Hunderasen elsker familien sin og ønsker å være nær familiemedlemmene sine så mye som mulig. Rasen elsker å være sammen med deg der det er action. Den er en årvåken og nysgjerrig rase som elsker å grave, spesielt i blomsterbedene.

Japanske Spisshunder kan «varsle» litt, dvs bjeffe litt på grunn av vakthundinstinktene. Hvis det dukker opp ukjente kan det fort bli litt lyd.

Fra valpetrinnet må den trenes opp for ikke å være dominerende overfor eierne. Selv om det generelt er snakk om en sosial hund, er den skeptisk til fremmede.


Japansk Spisshund – En selskapshund eller en arbeidshund.

Rasen kan brukes til hundesport, hundeutstillinger, som søkehund eller som vakthund. Hunden vår, Nemi, elsker å gå på lange turer i skog og mark. Selv om hun er liten, er hun ekstremt tøff. Hun har vært med meg på ganske lange turer (dagtid), uten problemer. Dette i strid til med beskrivelsen om at japanske spisshunder ikke trenger veldig lange lufteturer.

Blir det ikke tid til langturene, er rasens hunder ganske fornøyde med å få litt frisk luft og «snuse nyhetene» i noen minutter.

Rasen er godt egnet for Agility, men trenger litt tid på å lære de forskjellige agilityøvelsene.


Har rasen Japansk Spisshund kjente helseproblemer og sykdommer?

Den Japanske Spisshunden er en veldig sunn rase. Det er få tilfeller av sykdommer blant rasen. Det er imidlertid en ting, og det er tannhelsen deres. Hvis du ikke tar forholdsregler på ukentlig basis og i tillegg får sjekket tennene hos en veterinær en gang i året, kan hunden utvikle tannproblemer.

Det mest alvorlige helseproblemet for den Japanske Spisshunden er Patellar luxation, en tilstand der kneskålen løsner fra sin normale stilling. De kan også være utsatt for rennende øyne, noe som oftest skyldes at de har tårekanaler som er for små, eller allergi mot langt gress eller stress (Japanese Spitz – Wikipedia. Https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_Spitz ).


Noen tanker helt tilslutt

Den Japanske Spisshunden er en liten og hendig selskapshund for vanlige mennesker. Den tilpasser seg lett til livet i en leilighet i byen eller som gårdshund på landet. Videre er ikke rasen av de mer krevende hunderasene med hensyn til fysisk aktivitet, men liker hundeturer i skog og mark. Som enhver selskapshund er det viktig for hundenes velvære at de får tilbringe mye tid sammen med familien og at den ikke blir værende alene hele dagen.

Vi har hatt hunden vår, Nemi, i nesten 7 år. Jeg kan garantere for at de er godt egnet som hund for førstegangs hundeeiere. Nemi er en veldig søt, omsorgsfull og flott liten person. Hun er alltid glad, i det minste mesteparten av tiden. Den eneste gangen hun blir trist, er i de tilfellene vi er veldig opptatt, og ikke kan tilby henne den oppmerksomhet hun ønsker. Når vi må la henne være hjemme alene en stund blir hun litt trist. Men vi blir raskt tilgitt når vi kommer hjem igjen. Da er det kos og moro med full gass.

Hvis du vil ha en hund, kan jeg anbefale en Japansk Spisshund. Det er en flott rase som er et fantastisk familiemedlem.

Legg igjen en kommentar