Rengjøring og pleie for hundeiere

Spread the love

Nemi Skitten

Det er mange ting å ta hensyn til med hund i huset. Det kan bli litt rotete og skittent til tider. Nemi som er tispe har løpetid 2 ganger i året og har noen ganger behov for truse og bind i den perioden. Det er 2 perioder med røyting i året for Nemi sin del, og det kan bli voldsomt med pels rundt omkring.

Med valp i huset så må valpen lære å gjøre fra seg ute, men det skjer uhell iiniblant inntil den blir «stuerein». Klipp av klør, vask og evt klipp er også noe valpen skal venne seg til. Rengjøring og pleie for hundeiere kan gjøres til en vitenskap hvis man vil. Det er et stort utvalg av produkter å velge mellom. Min erfaring fra livet samme med vår Nemi er at hunden styrer behovet for hvilket utstyr du trenger.

Tannhelse og rengjøring av tenner

Petosan Fingertannbørste for Hund

Det kan ikke understekes godt nok hvor viktig tannstell for hunden din er. Det er mange hunder som sliter med tannstein og dårlige tannhelse og alt dette medfører. Mennesker pusser vanligvis tennene flere ganger om dagen, bruker tannpirkere, tanntråd og gjerne munnskyld. Hunden må ha tilsvarende tannpleie.

Hvordan gjør man dette i praksis. Dette avhenger av hunden og hva den spiser. Vår hund spiser stort sett bare tørrfor, men får en del grønnsaker i tillegg. Hun elsker agurk, gulrot, eple, banan for å nevne noe. I tillegg er hun et ostemonster hvis hun får lov. Den eneste gangen hun for en liten bit ost er hvis hun har vært veldig flink med noen aktiviteter. Beapher Tannkrem for Hunder

Det vi sliter med er tannstein. Hun har en tendens til å få tannstein. Pga det er hun til tannlege en gang i året for sjekk av tenner og fjerning av tannstein. en relativt dyr affære, men hittil har vi ikke funnet alternativ som hindrer problemet.

Vi har følgende prosedyre på kvelden for henne:

Først tannkrem på børsten hennes, hun får lukte å slikke på den, deretter blir pussing av de største tennene på hver side og foran i munnen. Dette etterfølges med fingerbørste som gjør at vi kan få litt skikkelig mekanisk fjerning av plakk på tennene hennes. Til slutt gir vi henne en dråpe med Tropiclean FreshBreath på hver side av munnen. Dette fjerner dårlig ånde og skal være proaktivt mot tannstein.

Dette bruker vi og er fornøyde så langt:

 • Tannkrem – Beapher Tannkrem for hunder
 • Tannbørste – Trixie dobbeltbørste for hunder
 • Fingerbørste – Petosan Fingerbørste for hunder
 • Tropiclean FreshBreath Tannkrem for H

Vi har tidligere prøvd tyggebiter fra AptusAptus Bucadog Tyggebiter

og » Beapher Dental Nuggets, men det var av minimal interesse for henne. Hun tok dette med seg til koseplassen sin og tygde litt på den, maks 5 minutter, og så var den historie. Videre har vi prøvd Plaque-Off, men Nemi skjønte at vi hadde hatt dette i maten hennes og da vil hun ikke spise. Da sluttet vi med det.

Vi gir henne også Dentastix som hun er helt gal etter. Vet ikke om dette produktet har funksjonen det reklameres for, men har ikke sett noe negativt om Dentastix noe sted.

Jeg vet at andre hundeiere har hatt suksess med både tørrfisk og andre ting som gir mekanisk fjerning av belegg på tennen. Tørrfisk fungere ikke på hunden vår, da hun kaster opp ette rå ha spist tørrfisk. Hun er heller ikke så glad i gnage på harde gummileker eller lignende.

Jeg vil komme tilbake om tannpleie i en senere artikkel.

Hundeposer og tisseunderlag

Hundeposer er det et stort forbruk av. Tisseunderlag blir det heldigvis mindre behov for etter hvert.

Hundeposer er egentlig litt smak og behag. De komme ri uendelig antall varianter av farger, design, størrelse og kvalitet. Prøv dere frem. ofte er posene på Rema1000 eller Kiwi like bra og de er billigere enn de fleste andre steder.

En ting sa om kan være smart er å skaffe en hundposeholder, hvis man bruker Fleksibånd. Vi har et slikt bånd fra Flexi. På håndtaket er det mulig å feste en hundeposeholder. Superpraktisk da man alltid har meg seg hundeposer og slipper å plutselig oppdage at her var det ingen poser når behovet oppstår.

Valpematter, treningsmatte, tisseunderlag eller valpeklut. Kjært barn har mange navn. Dette er en fuktabsorberende liten madrass/matte som man lærer valpen til å tisse og gjøre fra seg ute. Har flere leverandører, i flere prisklasser. Disse kan kjøpes i vanlige dyrebutikker eller på apoteket. På apoteket heter de noe annet, da de er ment for mennesker, men et er egentlig samme produkt med akkurat samme funksjon.

Pleie av Pels – børster, kam, karde og en liten saks

Børste til hund

Nemi sin rase, Japansk Spisshund, har langhåret pels og trenger litt kjærlig pleie med jevne mellomrom. Allikevel har det overrasket oss at pelsen er såpass lettstelt som den er. Skitt og støv «preller» av når det tørker. Blir det litt mye må hun selvfølgelig i dusjen.

Vi har et lite utvalg av børster, karder og kam. Noen fungerer bedre enn andre, og noen har vist seg helt ubrukelige. Pelsen hennes skal ikke klippes, men må stusses enkelte steder for estetikk og ikke minst hennes velvære.

Fin kam til Hund

Etter en stund har vi endt opp med 3 karder i forskjellige størrelser, hvor den største ikke lenger brukes, den er for stor. Den mellomste brukes på de store områdene som rygg, og hver side. Den kan gjerne brukes på halen i tillegg. Den minste karden brukes på de andre områdene på kroppen. Den gir bedre kontroll på fjerning av løs pels og underpels.Karde til hund

Kammen bruker vi til finpuss, pluss pelsen rundt ørene som kan bli litt rotete. Vi har både en finkammet kam og en litt grovere. Vær obs på at det kan lugge litt. Ikke spesilet populært hos Nemi.

Klør – slåsskamp eller kosetid

En enkel klotang er viktig i arsenalet av utstyr til pleie av hund. Den bør være av god kvalitet og skarp. Dette er tangen vi bruker. Den ble kjøpt hos veterinæren vi bruker. Ikke glem blod-stopp pulver i tilfelle man er uheldig og klipper for langt inn på kloen. Deet blør mye.

Vaskemiddel for fjerning av lukt og flekker

Det finnes mange alternativer til slike midler for fjerning av lukt etter hunden. Vi har ikke benyttet noen spesialmidler til dette annet enn vanlig rengjøringsmidler til bad og kjøkken. Det har funger fint for oss.

Det eneste man bør være obs på er at vanlige rengjøringsmidler kan forsterke lukten istedenfor fjerne den. Da ender man fort opp i situasjonen hvor hunden går tilbake og gjør fra seg på samme sted igjen. Nemi er tispe og har ikke samme markeringsbehov som en guttehund. Hun har heller ikke markert noen steder inne så dette er ikke et problem for
oss. GET OFF Outdoor for Hund

Jeg har sporet opp noen spesialmidler på nett som fjerner lukt og flekker og som er interessante å prøve ut også for oss som har Nemi. En av disse er GET OFF Indoor og GET OFF Outdoor. Disse to har avvisende effekt i tillegg. Produktene fungerer også på katter. GET Off har også et annet utendørsprodukt som vi bruker selv og er meget godt fornøyd med , GET OFF Crystal. Det eneste negative er at krystallene blir liggende en god stund etter bruke og effekten er borte. Det ser ikke pent ut.

K9- ECO POWER VASKEMIDDEL – «Et vaskemiddel fra K9 som effektivt fjerner lukt fra alle mulige materialer som sportsklær eller hestetepper».K9 Eco Power Vaskemiddel for hund

Dette produktet har fattet interesse for oss mht vask av pledd, matter, hundesengen med mer til Nemi. Det er ikke til å unngå at det til tider blir noe lukt på her og der. Nemi er over alt og elsker å være ute og da kommer gjerne med seg litt skitt med mer. Det setter seg litt. Det er ikke alltid det er nok med en vask for at matter og pledd Nemi har brukt skal bli helt rene og luktfrie.

Hundehår overalt – hvordan fjerne disse

Har man en god støvsuger kan selvfølge den brukes. Da må man skifte filter ofteog det er en del jobb å få vekk hår med støvsugeren Flere merker tilbyr egne modeller for de som har kjæledyr bl.a Miele. Hvordan de er i praktisk bruk kjenner jeg ikke til

En anne løsning er klesruller med dobbeltsidig tape. Fungere greit, men er ikke like praktiske i bruk. Kan kjøpes nesten overalt. Vi har nylig kjøp denne «Record Hårfjerning» og den er helt super. Den er enkel i bruk og fin å ha stående fremme. Da blir den lett tilgjengelig og brukt til formålet.

Hundematte – en velsignelse

Clean Paws Hundematt

En sterkt anbefalt anskaffelse. Super ved inngangsdøren og terrassedøren da den suger opp fuktighet og skitt fra hunden når den har vært ute. Hindrer større mengder med skitt og grus inn i resten av huset. Vi har hatt flere, og kjøper ny når den er utslitt. Den vi har er fra Clean Paws,og koster rundt 400,-.

Noen tanker helt til slutt

Behovet for utstyr til helse og hygiene for hunden din utvikler seg etter hvert som man blir bedre kjent med hunden. En del av det som er omtalt i innlegget er utstyr vi har selv og som fungerer godt. Det andre utstyret er utstyr som har vekket interesse som vil bli testet ut ved anledning.

Man trenger ikke å kjøpe dyrt. Det viktigste er at det fungerer og er av god kvalitet.

Ta hensyn til hunderasen din sitt behov for spesifikt utstyr. For rasen til Nemi skal man i utgangspunktet ikke klippe pelsen, hvis det ikke er helt spesifikke årsaker til det.

Håper rådene og erfaringen kan bli til hjelp til andre hundeiere og kommende hundeiere.

4 kommentarer om “Rengjøring og pleie for hundeiere”

 1. Et godt knippe av råd til hunde eiere dette.
  Er selv ikke hunde eier og må innrømme at det var en overraskelse at tannpussen ble foretatt hver dag.

  Svar
 2. I am not a dog owner now but have owned them in the past. The information you give is important to a dogs health and well being. Also do you use some or all of the products you rerecommended? My wife owns a cat can any of these products be used to for them ie;hair removal or stain remover.

  I found your site easy to read not to busy all in all it’s a site I will recommend.

  Svar
  • Hi James. Thank you for taking your time to provide comments to my articles. And yes, i use all of these with exception of the K9 Eco Powerwash, Get off Indoor and outdoors. And yes , you can use the products on cats as well, especially the hair removal and stain remover.

   kind regards, Roy

   Svar

Legg igjen en kommentar