Sikkerhet for hunden – vurdering av 3 sikkerhetsseler for hund

Spread the love

dog car harness safety

I forrige artikkel skrev jeg en vurdering av fire bur  om man har hunden med seg på biltur.  I denne artikkelen har jeg tatt for meg sikkerhet for hund i bil – 3 sikkerhetsseler for hund under lupen. Den samme testrapporten som ble brukt som grunnlag i vurderingen av burene er også brukt i denne vurderingen av seler.

Testrapporten er utarbeidet etter resultatene fra en test gjennomført av TCS (Touring Club Schweiz) gjengitt av NAF 20. februar 2018. Testen ble igangsatt og fullført i et samarbeide med flere europeisk bilinteresseorganisasjoner og den praktiske gjennomføringen ble utført av TCS (Touring Club Schweiz). Det som er verdt å merke seg er at krasjtestene er gjennomført med en hastighet på 50 til 59 km/t.

Artikkelen inneholder informasjon om produkter som er lenket mot nettbutikker som selger relevant utstyr. Følger du som leser noen av disse lenkene ,vil jeg motta en liten godtgjørelse fra nettbutikken. Denne godtgjørelsen vi bli brukt til drift av nettsiden. Du betaler ingenting ekstra ved en eventuell handel i nettbutikken du kommer til.

Generellt om testen – hvem har gjennomført den og ved hvilken hastighet?

Vurderingen av burene og selene er gjort med utgangspunkt i testrapport fra TCS (Touring Club Schweiz) og er gjengitt av NAF(Norsk Automobil Forbund). Testen ble gjennomført i februar 2018 i et samarbeide med flere europeisk bilinteresseorganisasjoner og den praktiske gjennomføringen ble utført av TCS (Touring Club Schweiz). Den fulle testrapporten kan lastes ned og leses her.

Det som er verdt å merke seg er at krasjtestene er gjennomført med en hastighet på mellom 50 – 60  km/t. Test resultatene forteller mye om hvilke voldsomme krefter som er i sving.

Noen bur og sikkerhetsseler for hund er godkjent av TÜV SÜD.  TÜV (Technischer Überwachungs-Vereinnorsk: teknisk overvåkingsforening) er en sammenslutning av tyske selskaper som foretar sikkerhetskontroller på teknisk utstyr og godkjenner dette. Som regel dreier det seg om sikkerhetsstandarder som er fastlagt i lovverket, som for eksempel for kjøretøy som skal brukes i offentlig trafikk. (Wikipedia , sist oppdatert 5.feb.2016, hentet 14.mai.2020)

TÜV kan sammenliknes med Det Norske Veritas.

Generelt om Sikkerhetsseler for hunder

En sikkerhetssele kan være et alternativ til sikring av hunden i bilen hvis man ikke har mulighet til å bruke bur. Det koster mindre enn å kjøpe et bur. Selen krever god tilpasning slik at den sitter godt og komfortabelt på hunden. Lengden på båndet mellom setebeltefestet og sikkerhetsselen som sitter på hunden, må justeres slik at hunden ikke treffer ryggen på setene foran.

Den første tiden med hunden vår Nemi, brukte vi bur i bagasjerommet i bilen, men gikk etterhvert over til sele for en periode. Selen gjorde nytte for seg ved to anledninger og det eneste som skjedde var at Nemi sin sårede stolthet fikk en ripe når hun plutselig befant seg på gulvet bak førersete. Hun var ganske forskrekket stakkar, men det gikk fort over. Vi lært av dette at vi måtte skaffe et kortere bånd, mellom setebeltfestet og sikkerhetsselen på Nemi.

Vurdering av sikkerhetsseler for sikkerhet for hund og passasjerer i bil

Det var 6 seler som ble tatt med i denne testen. Ingen av selene nådde høye testresultater, dvs høy score på testen. Resultatene var etter min mening særdeles nedslående og jeg kan ikke personlig anbefale noen av disse. Men når det er sagt, så fungerte selen vi har brukt på Nemi godt når det virkelig gjaldt. Og hvis man ikke har noe annet alternativ så sikre hunden med den beste selen man kan finne.

Julius K9 – Innova Dog Comfort Harness

Konstruksjon: SeleZooplus - Julius K9 IDC
Materiale:
 Polyester, plastikk, metall og velcro
Plassering i  bil:
 Baksete
Bruksanvisning:
 Ja
Forhandlere:
 Zooplus, Dyrekassen m.fl.

Fordeler:

 • Ingen støy fra selen under kjøring
 • Hurtigutløsende låsemekansime
 • Kan også brukes som en treningssele

Ulemper:

 • Selen tåler ikke belastiningen under krasjtesten og hunden flyr uhindret gjennom bilen.
 • Stort skadepotensiale.
 • Produktet er ikke konstruert for å tåle egenskapene som en sikkerhetssele for hund i bil
 • Tilkoblingen mellom setebeltefestet til bilen er for lang
 • Ingen instrukjsoner for tilvenning eller vedlikehold følger med.

Vurdering: 10%, 1 av 5 stjerner

Spesielle merknader:

 • Selen og tilkoblingen fungerer ikke og testdokken flyr uhindret gjennom bilen.
 • Produktet fungere ikke som sikkerhetsbelte for hund i bilen.

Kleinmetall – Allsafe

Konstruksjon: SelePetworld Kleinmetall Allsafe
Materiale:
 Polyester, metall og neopren
Plassering i  bil:
 Baksete
Bruksanvisning:
 Ja
Forhandlere:
Zooplus, Petworld

Fordeler:

 • Selen tåler krasjtesten
 • Høy kvalitet og solid konstruksjon
 • Ingen støy under kjøring
 • Kan brukes som treningssele utenfor bilen
 • Størrelsestabell på innpakningen gjør det enkelt å finne riktig størrelse.

Ulemper:

 • Selen med tilkobling er altfor lang.
 • Det er mulighet for hunden å vri seg ut av selen (trepunktsele).
 • Ingen hurtigklips for å ta selen av og på.
 • Ingen råd for tilvenning
 • Ingen instruksjoner for vedlikehold

Vurdering: 30 av 100%, 2 av 5 stjerner

Spesielle merknader: TÜV Süd sertifisert. Selen og tilkblingen fungerer som sikkerhetsbelte for hund i bil. Hunden blir hindret fra å fly fritt i kupeen, men det er risiko for at hunden treffer forsetene grunnet lengden på tilkoblingen. Muligheter for at hunden kan vri seg ut av selen.

Trixie – Art Dog-Protect

 • Konstruksjon: SeleZooplus Trixie Art Dog Protect
 • Materiale: polyester, plastikk og metall
 • Plassering i  bil: Baksete
 • Justeringsmuligheter: Ja
 • Bruksanvisning: Ja
 • Forhandlere: Zooplus, Petworld m.fl.

Fordeler:

 • Ingen støy under kjøring
 • Hurtigklips for å ta selen av og på
 • Kan brukes som treningssele utenfor bilen

Ulemper:

Selen tåler ikke belastiningen under krasjtesten og testdokken flyr uhindret gjennom bilen.
Produktet er ikke konstruert for å tåle egenskapene som en sikkerhetssele for hund i bil
Tilkoblingen mellom setebeltefestet til bilen er for lang
Ingen bruks- og vedlikelholdsinstruksjoner.

Vurdering: 10 av 100%, 1 av 5 stjerner

Oppsummering

Vurdering av de beste selene står mellom Kleinmetall Allsafe og Kurgo Strength Tru-Fit. 

Kurgo Strength Tru-Fit sikkerhetssele

Kurgo Strength Fit har vi ikke vurdert i denne artikkelen. Et av disse har TUV SUD sertifisering Spiller det noen rolle i vurderingen mellom disse to burene om en av de har TÜV SÜD sertifisering? .

 

De andre selene falt dessverre igjennom på altfor mange punkter i testen og fra min side ville jeg ikke ha vurdert disse selene i det hele tatt.

Noen tanker helt til slutt

Det er mange alternativer å velge mellom både for bur og annet utstyr for å sikre hunden i bilen under kjøring. Det som har overrasket meg, er hvor dårlig sikkerhetsseler fungerer. Uten unntak har selene som er med i testen som er gjennomført fått et svakt eller meget svakt testresultat. Det er vanskelig å si noe om dette er det på grunn av tilfeldigheter eller ikke, men tatt i betrakning at det er hele 6 sikkerhetsseler som er med i testen synes jeg det er urovekkende.

Når det er sagt, så er det bedre å sikre hunden slik at den ikke flyr som prosjektil inn i bilkupen. Noe sikring er tross alt bedre enn ingen sikring i det hele tatt.

Etter å ha vurdert testresultater, brukererfaringer og egne erfaringer med Nemi ,er min konklusjon at et sikkert bur til den firbente vennen er det eneste som fungerer bra og er sikkert nok.

8 kommentarer om “Sikkerhet for hunden – vurdering av 3 sikkerhetsseler for hund”

 1. I didn’t know that dog seat belts were a thing. I knew about cages and the importance of having them when transporting our dogs.

  I don’t usually drive with my dog, but if I ever needed to, I think I could try the Allsafe. It’s important to secure our dogs because our furry friends can unconsciously cause an accident.

  I remember a cousin of mine used to ride with his dog but never secured him. One day he leaped out the window and he got hit by a motorcycle. We need to be more careful with our friends.

  Thanks for sharing with us.

  Svar
  • Thank you for your comment. Sorry to hear what happened to your cousins dog. And yes, we need to take good care of our 4 legged friends. 🙂

   Svar
 2. These dog seat belt harness are so neat. Its good to know there is this option for dog owners to keep their dogs safe while traveling. My daughter wants a Yorkie, so it is nice to know we have this option to keep our dog safe when we travel. I have a lot to learn about dogs so I have book marked this page as one of my go to. Thank you in advance for your help!

  Svar
  • Thank you for your comment. Yorkies are really cute.  I would have loved to have one myself. I am happy that my site can be of help and a source of information.

   Svar
 3. Thanks for the informative post about dog safety! It means a lot to me, probably because I’m a dog owner. I currently own a two-year-old Alsatian female dog called Annie but have never got a seat belt for traveling purposes. This post came in handy as I’m planning to relocate from one city to another soonest and would need to go with my dog in the same car. I’ve just got the right exposure for the safest way to travel by car with a dog. I’ll make sure to get Allsafe as soon as possible.

  Svar
  • Hi and thank you for the comment. I am honored to have provided you with some helpful information. Alsatian Wolfdog breed is the same as the German shepherd as far as I have understood. They are beautiful dogs. Good luck with the travel arrangement and the travel itself to your new home.

   Svar
 4. Hey nice review you have there. This is just a perfect equipment for dogs safety why in transit. I am only familiar with that of cage and having my dog sit on the back seat. Having stumbled into an article that gives different varieties of seatbelt fit dogs safety, it will definitely be a great deal for me to have one for my furry friend. Warm Regards

  Svar
  • Hi, Thank you for your kind comment. I am flattered that you find the review useful. I am always on the lookout for equipment and services that can give my dog the best life possibly.

   Svar

Legg igjen en kommentar