Utstyr til Hund – bedre helse og velvære for din beste venn

Spread the love

Uansett om du har hatt hund, eller ikke, er det mange hensyn å ta hensyn til . Man går til det skritt å invitere et nytt medlem inn i  familen. Jeg husker godt da vår kjære lille Nemi kom til oss. Tankene svirret rundt i hodet, hvor skal hun være, hva slags mat skal hun spise, hvor kan hun få løpe fritt, hvor skal jeg henvende meg og hva skal jeg gjøre hvis hun blir syk, hva gør vi hvis vi skal reise vekk? Sagt med andre ord hvilket utstyr til hund må jeg skaffe og hva er det lurt å ha i arsenalet som nybakt hundeier.

Photo by Judi Neumeyer on Unsplash

Tenker du på å skaffe hund – noen råd

Hunden du får i hus er et individ med egne behov og vaner ( eller uvaner). Den kommer til et ukjent hjem, med nye familiemedlemmer den ikke kjenner enda. Alt er ukjent og det skal en del jobb til å sørge for at hunden føler seg trygg og komfortabel. Det man til å begynne som et minimum må ha på plass er maten og et sted og sove i nærheten av deg/dere og selvfølgelig ett trygt kosedyr.

 • Fôr – Fôret er avhengig av rase, størrelse, aktivitetsnivå, alder, er hunden kastrert eller drektig. Valper krever egen type fôr siden den er i vekst.

  Photo by Sam Moqadam on Unsplash

 • Mat og vannskål – skål i passende størrelse til hunden for mat og vann. La den stå på et fast sted
 • Bur/hundehus – et sted å trekke seg tilbake for den lile når den trenger ro. Skaff gjerne et bur som også kan brukes som bilbur. Selvfølgelig avhenig av størreslen på hunden/buret.
 • Pleie og stell – Pels, poter, tenner, ører, øyne, klør trenger å bli passet på. Du bør dermed ha klotang, pelsbørste (gjerne en litt fin og en kamlignende avhengig av pels), liten saks, øyevask, potevoks (spesielt til vinter), og ikke å glemme tannbørste/fingerbørste og gjerne en tannkrem. Har du en tispe vil du fort oppdage at truse og bind hører hjemme utstyrskassen. Shampo tilpasset hunden din, husk shampo tilpasset valp hvis du har valper.
 • Soveplass – her kan man benytte spearat eller i kombinasjon hundebur, hundemadrass, seng, puter, pledd. Bruker du et bur av gitter typen. Dekk det med et lett pledd som gjør at hunden får et eget «privat» gjemmested. Det gjør det trygt.
 • Turutstyr – Halsbånd med navn og telefonummer, kobbel, tursele og refleksvekst. Vi har i tillegg kjøpt regndekken. Vurder varmedekken også. Den kan bli kaldt på vinteren. Potesokker er et must. Poter blir såre. Til slutt, hunder må også på do så ikke glem hundeposer.
 • Lek og trening – noen leker til å begynne er greit å ha. Valper har skarpe tenner og det kan tiltider være et høyt forbruk av leker. Det går også an å lage noen selv. Gamle hansker og sokker er en sikker vinner her.
 • Biltransport – sikring i bil er kjempeviktg. Her kan man bruke spesialtilpassede seler eller spesialtilpassede bur. Utstyret som sikrer ditt nye familiemedlem skal være komfortablet og ikke minst robust! Sørg for at det du kjøper er testet og klassifisert hos institusjoner, laboratorier og myndighetsorganer iht etablerte internasjonale standarer.

Valpen kommer – mitt nye hjem er klart

I tillegg til beskrivelsen over anbefaler jeg å skaffe så snart som mulig følgende til valpen:

 • Tisseunderlag – en valp tisser og gjør fra seg ofte!  Det er ikke alltid det er tid til å rekke å gå ut før «ulykken» er iferd med å skje. Da er det godt å ha lagt ut mange tisseunderlag i rommet der man befinner seg slik at man kan løfte valpen dit. Løfter du valpen stopper du som regel prosessen inntiltil du setter den ned igjen på tisseunderlaget. Dette hjelper med å lære valpen til å gjøre fra seg ute.
 • Vaskemiddel – egnet rengjøringsmiddel for å fjerne lukter fra tiss og avføring er også nødvendig. Vanlig rengjøringsmiddel forstereker som regel lukten etter avføringen og valpen vil fortsette å markere innedørs.
 • Sovested/hundeseng – En hundeseng som er lett å rengjøre er lurt å skaffe til å begynne med. Vi gjorde en stor feil her og måtte skaff en annen tpe hundeseng kort tid etter at Nemi kom i hus. Oppkast og skitt utenfra gjorde sitt til mange og «kompliserte» vaskerunder med den første sengen hun hadde. Vi har en hundeseng hjemme nå som er køpt hos en lokal dyrebutikk som er enkel å rengjøre og meget komfortabel for henne. Hun elsker den.

  Photo by Andrew Neel on Unsplash

 •  Stelleutstyr – Begynn med stellerutiner så snart som mulig. Introduser dette litt etter litt i små doser og øk det til normale rutiner etterhvert. I tillegg til det som er beskrevet tidligere bør man anskaffe flåttfjerner og blodstopp pulver. Blodstopp pulveret er supert å ha i tilfelle man er uheldig og klipper kloa litt for langt ned. Det blør ganske mye.
 • Leker – valpetenner og gommer klør veldig. Valpene tygger på alt for å få vekk kløingen. Hva gjør man for å unngå at møbler, sko, hansker etc for gjennomgå? Jo, leker som kan stimulere kløfølelsen. Her er taustumper og gummileker flott. En ball eller lignende kasteleker er ogås flott. Bare sørg for et lite, me variert utvalg til å begynne med så du finner ut hva din valp responderer best på.
 • Turutstyr – Hålsbånd, kobbel og eventuellt en sele til valpen må selvfølgelig være på plass. Ikke bruk mye penger på dette til å begynne med. Men sørg uansett for at det passer og er komfortabelt å ha på for valpen.

Hunderase – spesielle behov

Hver enkelt rase har noen egne særskilte behov som man må ta hensyn til. De rasespesifikke behov din hund har kan sjekkes opp hos  Norsk Kennelklubb (NKK) og de rasespesifikke medlemsklubbene i NKK. Der får du gode og kvalitetssikrede råd. Er oppdretteren du kjøper hunden hos seriøs i sitt virke, får du utfyllende informassjon og veiledning ved kjøpet og oppfølging i etterkant. Vår Nemi er av rasen Japansk Spisshund og skal i utgangspunktet ikke klippe pelsen annet enn noe trimming rundt ørene og potene.

Aktiviteter – nyttig aktivering av din beste venn

Det finnes et stort mangfold i aktiviteter du som hundeier kan dra nytte av. Resultatet er at du får en glad og harmonisk venn boende hos deg. Dette vil jeg beskriv i en anne artikkel litt nærmere og hva vi har erfart med Nemi. Tips som kan få din hund glad og fornøyd forskjellig  lek, tur , sport, jakt, friluft, agility, brukshund/nytte, besøkshund, terapihund for å nevne noen.

Bildet er tatt av Pexels fra Pixabay

Tjenester – Gode tjenester for hunden

 • Veterinærer – søk opp informasjon om lokale veterinærtjenster. Du vil få bruk for denne tjenesten før eller siden. Årlig skal hunden din ha fornyelse av forskjellige vaksinasjoner. Samtidig gjennomfører vår veterinær en årlig sjekk når vaksinasjonen gis.
 • Forsikring – sørg for å ha forskirng for hunden din på plass. Det er forferdelig dyrt når hunden din blir syk og må til veterinær. Vi har spart oss for store utgifter med forsikringen vi har på Nemi. Vi har valgt Agria siden hun allerede var forsikret der, og vi har valgt å videreføre avtalen med Agria vært år. Agria har vært veldig bra for oss. Smertefritt og rask saksbehandling.
 • Hundepass – Vi har vært så heldig at vi har  nær familie i vår nærhet. Dette har gjort at Nemi drar på ferie dit, når vi skal reise bort. Det har fungert vanvittig bra. Vi har prøvd hundehotell på en ferietur, men det var dessverre en negativ opplevelse både med hensyn til pris og benadling av hunden vår. Når det er sgat finnes det veldig bra hundehotell i Norge. Bruk tiden godt før dere velger en leverandør av slike tjenester.
 • Luftegårder og uteområder – finn informasjon på hjemmekommunens nettsider. Der er det informasjon om slike områder. bruk nettforum og andre kanaler til å finne frem.
 • Vask og pleie – Hvis du synes det er litt skummelt og ukjent å stelle din egen hund er det et stadig økende tilbud for pleie av hunden din. Vi bruker en lokal dyrebutikk til dette. Kloklipp er en utfordring med vår Nemi så vi benytter tilbudet fra den nevnte butikken. Her blir vasket, får klørne klippet og blir skjemt bort så det holder.

  Photo by Александр Гросс on Unsplash

Dette er noen av de viktigste tjenestene sett fra min side. Her må man gjøre litt research selv siden disse tjenesten ofte befinner seg i rimelig nærhet av der man bor. Andre tjenester og informasjonskanaler er hundeklubber og oppdrettere. Disse kan  bidra til uvurderlig informasjon samt knytte kontakten videre til svar på det man lurer på eller ønsker.

Oppsummering

Tipsene i dette innlegget er ikke utømmende og ikke en fasit på temaet. De er ment å gi gode råd for den vordene hundeier. Rådene er basert på egne erfaringer med Nemi. I de videre innleggene på hjemmesiden vil vi legge ut erfaringene vi har med Nemi, sett i lys av hennes behov for utstyr ig tjenester. Lek mye med det nye familiemedlemmet. Ta hunden med å alt dere kan. De lever kort så ta godt vare på tiden dere har med det nye familiemedlemmet.

2 kommentarer om “Utstyr til Hund – bedre helse og velvære for din beste venn”

Legg igjen en kommentar