Vanskjøtsel, dårlig hundevelferd, og mishandling av kjæledyr

Spread the love

Hundevelferd

Hundevelferd ligger tett til hjertet mitt. Man skal vise omsorg og respekt for liv rundt seg. Det gjelder kjæledyr, dyreliv, insekt- og planteliv i skog, mark og fjellheimen, dvs overalt hvor man ferdes. Liv har en egenverdi i seg selv.

I disse Covid-19 tider har mange skaffet seg kjæledyr. Da har man tid til dyrene. Men hva skjer nå når ting går tilbake til normalen igjen? Man skal ut å reise, ut på aktiviteter, med mer. Hva gjør man med kjæledyret da? Tiden til å følge opp dyrets behov minker radikalt og det hele kan fort ende opp med stress og mas. I ytterste tilfelle kan det gå riktig ille for kjæledyret.

I løpet av de siste årene har man i Norge sett et økende antall tilfeller av vanskjøtsel , dårlig hundevelferd og mishandling av kjæledyr.


Fortsatt i live etter 24 timer teipet sammen i en søppelsekk, liggende i en bekk

For to uker siden satt jeg og leste avisen i lunsjen på jobb. Da kom jeg over en artikkel som knuste hjertet mitt og tårene rant mens jeg leste. Den 6.desember 2019, ble en liten hund funnet særdeles medtatt i nærheten av en bekk i Asker. Omstendigheten rundt denne saken er så grov at man ikke klarer å fatte at noen kan utføre slike grusomme handlinger.

Hunden Petter ble funnet i en svart søppelsekk. Beina hans og munnen var teipet sammen og posen var teipet sammen. Petter ble funnet av noen forbipasserende som hørte Petter varsle. Undersøkelsen rundt denne hendelsen avdekket at hunden som nå har fått navnet Petter hadde ligget teipet sammen inne i plastposen i 24 timer og kjempet for livet. Heldigvis hadde den klart å komme seg ut av plastposen men var fortsatt teipet sammen. Saken har blitt politianmeldt, men de har ikke funnet noen som er ansvarlig for denne stygge episoden.

Katt med nesten avrevne ben og hale, med over 50 stikk fra grillspyd eller tilsvarende

På Facebook i forrige uke , uke 26 2020, delte en av mine venner en nylig historie hvor katten med navnet Kaffe som bodde på Simensbråten like ved Ekeberg i Oslo, kom seg hjem til tross for en særdeles grotesk mishandling. Innlegget er gjengitt her:

«Dette er Kaffe, naboens katt og vår alles vaktmester. Litt reservert for oss, men alltid partuljerende rundt felles eiendom og tun. Nå lever hun ikke lenger. Matmor Line fant henne utenfor huset ille tilredt natt til lørdag. Dyreklinikken kunne sjokkert og trist konstatere at det var menneskeverk. Noen hadde holdt Kaffe så hardt fast i hale og bakben at de nesten var revet av. Så hadde de stukket Kaffe 50 ganger med en spiss gjenstand, kanskje et grillspyd. 50 ganger. Livet stod ikke til å redde. Ord blir fattige i møte med slik ondskap, Kan dere som bor på Simensbråten og Ekeberg tenke dere om, om dere hørte eller så noe natt til lørdag? Spørre ungdom i huset som kanskje var ute? Fra midtnatt og utover sannsynligvis. Kattejamring, oppstandelse, festebråk? Og så bør vi alle tenke oss om og spre ordet, for dette eller mest sannsynlig disse menneskene bør fanges. Dyremishandling er noe av det styggeste, og vi vet at i neste runde kan det fort bli menneskemishandling fra slike skrudde folk.»

Katten måtte avlives umiddelbart pga skadene og lidelsene den hadde etter mishandlingen. Man har ikke funnet noen skyldige enda, men også denne saken er politianmeldt. Det er videre utlovet en dusør på Kr. 10 000,- av Dyrevernalliansen for informasjon som leder til oppklaring av saken.


Antall saker om mishandlingen og vannskjøtsel av dyr øker

Dette er bare 2 tilfeller av grov mishandling av dyr gjort med forsett. NRK viser i sin artikkel om saken til hunden Petter, til tall fra Riksadvokaten hvor det i løpet av de siste årene har blitt anmeldt flere hundre tilfeller av dyremishandling. Dessverre er over halvparten av sakene henlagt av ulike grunner. Hovedsakelig er årsaken til henleggelsen manglende bevis.

Hunden Petter

Heldigvis har det blitt mer og mer fokus på dette økende problemet. Det har blitt opprettet dyrepoliti i 5 av landets 12 politidistrikt og flere vil bi opprettet. Flere organisasjoner som Dyrevernalliansen, Dyrebar og Dyrebeskyttelsen for å nevne noen,  jobber også med slike saker for å verne om dyrs velferd og sikkerhet.

Hva gjør du om du oppdager mishandling og vannskjøtsel av dyr?

Oppdager du tilfeller av mishandling og vannskjøtsel av dyr, plikter du å varsle om forholdene i henhold til Dyrevelferdsloven der Paragraf 5 sier:

Ǥ 5.Varsling

Enhver som har grunn til å tro at dyr blir utsatt for mishandling eller alvorlig svikt vedrørende miljø, tilsyn og stell, skal snarest mulig varsle Mattilsynet eller politiet. Varslingsplikten gjelder med de begrensninger som følger av annen lovgivning.

Enhver som får kjennskap til at et større antall ville eller forvillede dyr er utsatt for sykdom, skade eller annen lidelse utenom det normale, skal snarest mulig varsle Mattilsynet eller politiet.»

Kontaktinformasjon til Mattilsynet kan bli funnet på deres hjemmeside. Gjelder det en akutt tilstand som ikke kan vente kan man ringe Mattilsynets beredsskapstelefon:

Telefonnummer: 22 40 00 00

For ytterligere informasjon besøk Mattilsynets hjemmeside angående dyr som lider eller er skadet.


Hvordan bygge tillit og trivsel for en hund som har vært utsatt for mishandling ?

Mishandlede hunder som har blitt reddet blir ofte sendt til et midlertidig hjem, en fórvert, som tar vare på hunden inntil nye eiere eller et adoptiv hjem er klart for hunden. Hunden Petter kom til Solplassen
som er et av stedene tar imot hunder som omplasseres og har også tatt imot flere som har blitt mishandlet eller vanskjøttet. Etter en stund fikk Petter et nytt og godt hjem som hadde hunder fra før. Nå lever han et supert hundeliv med mye kjærlighet og glede.

Bygg tillit til hunden

Får man en hund med tilsvarende bakgrunn er faste rutiner, mye morro, kos og kjærlighet på hundens premisser noen av ingrediensene som må til får å gi en mishandlet hund selvtilliten tilbake. Har hunden blitt litt engstelig etter slik behandling kan man benytte beroligende midler basert på det beroligende feromonet D.A.P®. fra tisper, for å roe hunden ned. Produktet det her er snakk om er Adaptil som er et trygt produkt kan kjøpes både hos Veterinær og hos flere dyrebutikker. Den kan gis som tabletter, spray eller dråper i drikkevannet. Produktet er basert på feromoner fra tispen som har en beroliggende effekt.

Et annet produkt som kan hjelp mot angst er Thundershirt. Dette er et dekken som «klemmer» rundt mage og rygg og har en beroligende effekt på grunn av dette. Denne kan kjøpes hos flere dyrebutikker og hos enkelte veterinærer.

Noen tanker til slutt

Vold og mishandling er dessverre en del av dagens samfunn. Ofte går dette utover de som har vanskelig for å forsvare seg, og ofte blir dette utført av personer med et ganske forkvaklet syn på liv og egenverd. Synet på et kjæledyr blir sett på som et materiellt gode og ikke et levende vesen med egenverdi og egne behov som må passes på. Kjæledyr er ikke en ting man kan gjøre som man vil med.

I løpet av de siste årene har Dyrevelferd og dyrenes sikkerhet blitt prioritert stadig høyere. Med et stadig økende antall Politidistrikt med eget dyrepoliti, vil flere dyr kunne bli reddet ut av elendighet og slippe unna tilfeller som de to beskrevet tidligere i denne artikkelen.

Legg igjen en kommentar