Vår og varmt vær – hva gjør jeg hvis hunden min blir bitt av en huggorm?

Spread the love

Hoggorm - Vipera Berus

Hundene våre elsker å snuse og undersøke. Når varmen kommer og naturen våkner til live, kommer også duftene svirrende rundt i lufta. Med sine 70-220 millioner lukteceller i nesen er det en utrolig fascinerende verden der for de firbeinte vennene våre. Ned i grøften, inn i busker og kratt for å undersøke hvilke andre som har vært her på besøk.

Gress er helt fantastisk for hunder. Hunden vår Nemi blir helt ekstatisk over hver eneste gressplen hun kommer til, desto høyere gresset er, desto bedre. Hun ruller seg rundt i gresset og dytter nesen langt ned i bakken.

På tur i skogen og på fjellet elsker hun å streife på kryss og tvers av stien. Hva lurer i skog, mark og vegetasjon? Jo, insekter og krypdyr i alle fasonger.  Noen av disse er farlige for hunder, bl.a. flått og huggorm.  Når det er blitt vår og varmt vær, hva gjør jeg hvis hunden min blir bitt av en huggorm?


Jeg er ikke medisinsk utdannet eller utdannet som veterinær. Innholdet i dette innlegget er ment som ren informasjon. Blir hunden bitt av huggrom ta umiddelbart kontakt med veterinær for hjelp. Hunden skal til veterinær så raskt som mulig.

Kildeinformasjonen er i all hovedsak hentet fra og faktasjekket mot  World Wildlife Foundation (WWF), FirstVet og Evidensia Dyresykehus. 


Artikkelen inneholder kan inneholde informasjon om produkter som er lenket mot nettbutikker, veterinærer og apotek. Følger du som leser noen av disse lenkene ,vil jeg motta en liten godtgjørelse fra nettbutikken. Denne godtgjørelsen vi bli brukt til drift av nettsiden. Du betaler ingenting ekstra ved en eventuell handel i nettbutikken du kommer til.


Fakta om huggorm

Norge har ikke mange slanger på grunn av klimaet. Det finnes 3 slangearter i Norge hvor huggorm (Vipera Berus) er en av disse. De 2 andre er buorm og slettsnok. Huggorm kan bli opp til 90 cm lang, men vanlig størrelse er 50 til 70 cm. Kjønnene har forskjellig utseende. Hannen er grå med svart mønster mens hunnen har en brunlig farge med mørkebrunt mønster.

Mønster for alle huggormene er det karakteristiske sikk-sakk mønsteret, men det finnes også huggormer i Norge som er helt sorte( melanistiske). Disse er vanlige i Norge, men ikke lenger sør i Europa.

 

En ting som er verdt å merke seg er at den brune huggormen kan forveksles med buormen som også har brunfarge. Mens buormen har gule flekker i nakken og rette streker på ryggen, har huggormen sikk-sakk mønster. Dessverre kan mønsteret være vanskelig å se. Kommer man nærme nok ser man at huggormen har vertikale pupiller, hvilket buormen ikke har. Andre kjennetegn på huggormen er det trekantede hode. Buormen har et hode som er mer rundt og mindre en huggormens hode.

Huggormen er ikke utbredt i hele Norge. Den lever i Sør-Norge, Midt-Norge og opptil tre-grensen på snaufjellet. Den trives best i områder med tett vegetasjon, kratt, steingjerder og steinurer.


Risiko for å bli bitt av huggorm

Huggormen er av natur ikke aggressiv. Den biter bare når den føler seg truet og er redd for mennesker og hunder. Den bruker giften sin til å skaffe mat og fordøye maten. Kommer man brått på huggormen kan det som sagt bite i selvforsvar, men det er ikke alltid at det er gift i bittet.

Dette kommer av at det er en stor jobb for huggorm å produsere gift. Den sparer gift ved selvforsvar for å ha igjen gift til jakt på mat. Ungdyr er ikke flinke til å porsjonere mengden med gift, slik at det kan være farligere å bli bitt av unge slanger enn voksne huggormer.

Risikoen for å bli bitt av huggorm avhenger av hvor man ferdes. Ferdes man i områdene der huggormen normalt trives er det alltid en risiko. Risikoen avhenger også selvfølgelig av været og når på døgnet man er ute på tur. På dag tid er huggormen aktiv og er det varmt i været og det har vært en mild vinter er sjansen større en ellers.


Symptomer og mulige konsekvenser av huggormbitt for hund

Blir hunden din bitt av huggorm er det nødvendig å komme seg til veterinær snarest mulig. Selv om det ikke alltid er gift i bittet fra huggormen, er dette smertefullt for hunden din. Hunder blir ofte bitt i ansiktet siden de snuser på bakken for å orientere seg eller bitt i beina. Det mest kritiske er bitt i beinet. Ved slike bitt vil giften spre seg raskere pga den bedre blodsirkulasjonen i beina.

 • Første symptomene vil være piping og klynking sammen med at hunden hopper vekk og løper bort.
 • Etter en liten stund kan hunden bli merkbart fort sliten og sulten.
 • Hevelse i beinet eller nesen kan oppstå etter allerede innenfor 30 minutter og bli ganske stor.
 • Ømhet og rødfarge rundt bittsted

Dette er de mest vanlige symptomene og det blir ikke noe mer konsekvenser enn dette. I de alvorlige tilfellene hvor hunden har fått full dose fra huggormen, vil giften spre seg til resten av kroppen og forårsake blødninger i slimhinner og huden til hunden. Den vil vider skade innvendige organer og føre til følgende symptomer:

 • tap av bevissthet
 • hurtigere og uregelmessig puls

Blir ikke dette behandlet i tide er utfallet dødelig, da innvendige organer kollapser.


Hva skal man gjøre når hunden har blitt bitt av huggorm?

Hvis din hund er bitt av huggorm gjør følgende:

 • Hold hunden i ro
 • Ikke bandasjere eller plastre bittstedet
 • ikke sug eller klem på bittstedet.
 • Oppsøk veterinær umiddelbart.

Det er ingen tid å miste! Du vet ikke hvor mye gift hunden har fått gjennom bittet.

Kortison kan bi anbefalt av veterinæren før dere kommer dit for å minske ubehag og øke hunden smerteterskel. Dette skal ikke gis uten anbefalingen fra veterinær.

flått veterinær undersøkelse


Hos veterinæren- hvilken behandling blir gitt til hunden?

Behandling av hund for huggormbitt

Når man kommer til veterinæren vil hunden bli gitt intravenøst og  smertelindring. Det vil bli tatt blodprøver for å følge med på blodverdier samt overvåkning av hjertefunksjon. Det er også vanlig å gi antiserum eller motgift, men dette vil vurderes av din veterinær om det er nødvendig.

Behandlingen blir fulgt opp med jevnlige kontroller av hunden i ukene etterpå på grunn av risiko for senskader. I tiden etter ett bitt og behandling for dette skal hunden ha streng hvile i en periode på 10 til 14 dager (Evidensia).

Behandling med antiserum er en veldig dyr behandling, og det er anbefalt å sikre seg mot de slike høye utgifter med en forsikring på bestevennen din. Noen veterinærer tilbyr også en egen konto som gjør at man kan betale i mindre avdrag. Kun en enkel dose med antiserum kan ligge rundt 3500 norske kroner.


Forebyggende tiltak – er det mulig med tiltak mot huggormbitt?

Den eneste måten å forebygge huggormbitt for hunden din er oppmerksomhet. Hvor ferdes dere? Er det et område med gode leveforhold for huggorm? På varme vår og sommerdager liker huggormen å sole seg på varme steiner eller på veien. Vær observant også dere det er tett vegetasjon med lyng og gress.

Ha kontaktinformasjon lett  tilgjengelig til nærmeste veterinær og hvor veterinæren er lokalisert


Noen tanker til slutt

Hunder leker i skogen

Hundene våre elsker å være ut. Det gir frisk luft samt mental og fysisk trening for hunden. Dette er ingredienser for et godt liv for hund og eier. Men det er noen farer som lurer når man er ute og det er viktig å være forberedt på disse og vite hva man skal gjøre.

Være oppmerksom på hunden og hvor den beveger seg. Ha kunnskap om hvor huggorm normalt holder til og ha god kontroll på hunden i disse områdene. Husk også på at hoggorm er fredet i Norge og at hunden skal gå i bånd.

Bitt fra andre dyr , insekter og andre kryp er alltid en risiko. Hunden elsker å snuse og undersøke overalt. Dermed er det lett å ende opp med både insekt og ormebitt. Ved ett huggormbitt er det kritisk å få rask hjelp for å unngå et dødelig utfall. Hold hunden i ro og dra til veterinær så raskt som mulig

Ha kontaktinformasjon og oversikt til nærmeste veterinær alltid lett tilgjengelig.

8 kommentarer om “Vår og varmt vær – hva gjør jeg hvis hunden min blir bitt av en huggorm?”

 1. hellooo dear, thanks for sharing such amazing post with us ball i was actually doing some research online when i saw these post, it really has been of great quality, your website is plain and simple easy to navigate and understand, i really do fancy these post alot thanks i already saved these post so as much as to come back for future reference wow thanks alot

  Svar
 2. Hi Roy

  It is very important as you say to take your pet as quickly as possible to a vet if they get a bite from a dangerous reptile. I don’t live in a country area but we do have lots of ticks and this is a problem for us. 

  Ticks can also quickly kill a pet if the tick goes unnoticed and it is very sad to see this when it happens. Being aware of your pets behavior and responses, like you say is critical when you are out in the countryside.

  Thank you for your detailed information on how to treat and react to your pet if your pet is unfortunate to receive a bite.

  Regards

  Bernardo 

  Svar
  • Hi, thank you for your interest and comment. As the climate gets warmer, at least where I live, more insects and reptiles which we didn´t have before are moving in. As a consequence, as a dog owner, I need to stay on top of what this means to my pet.

   Svar
 3. l love dogs and have three little ones of my own.  So this site interests me as safety is a concern.  They are part of my family and I would be devastated if anything happened to one of them.  I read your post on safety for dogs in cars, as mine do like to go with me in the car.  I have a fairly small car, but I think I could use the Trixie Transport kennel.  All of my dogs are very small, so putting them all together would work.  That would still be safe right?

  Svar
  • Hi and thank you for your comment. You can use the Trixie Transport Kennel. Just make sure that you choose the right size and you´re dogs will be alright

   Svar
 4. Hello there thanks for this insightful review it was really helpful. When the dog is too curious, or too hardheaded, to leave a snake alone, the dog may be bitten. Nonpoisonous snake bites are painful and can cause a lot of damages to the dog. If you think your pet has been bitten by a snake you should keep them calm and quiet and take them to a vet immediately. The chances of recovery are much greater if your pet is treated early, with some pets making a recovery within 48 hours. Pets left untreated have a much lower survival rate and many die

  Svar

Legg igjen en kommentar